KNJIGA O ČUDNOM KOMŠIJI, RODITELJOVANJE I VAMPIRI: Ovo su najveći hitovi i najtraženije knjige na Beogradskom sajmu (FOTO)
Foto: Filip Plavčić

62. po redu

KNJIGA O ČUDNOM KOMŠIJI, RODITELJOVANJE I VAMPIRI: Ovo su najveći hitovi i najtraženije knjige na Beogradskom sajmu (FOTO)

I ove godine na Međunarodnom sajmu knjiga, lepeza najrazličitijie literature

Objavljeno:

Jedan od najvećih sajmova u Evropi, Beogradski sajam knjiga održava se do nedelje, 29.oktobra, a posetioci uživaju u najraznovrsnijem izboru literature. Da li će se poseta završiti kao jurnjava po halama sa kesama i jaknama u rukama, dok znoj kaplje s čela, zavisi od dana koji odaberete za posetu...

Uprkos jurnjavi, vredi. Feomenalan izbor trilera, drama, romana, knjiga koje se bave samo srpskim jezikom, na ovogodišnjem sajmu nateraće vas da opet osetite draž koju donosi pisana reč.

foto: Filip Plavčić

Učestvuje preko 450 domaćih i inostranih izlagača, premijerno će biti predstavljena književna izdanja, a svi zainteresovani posetioci moći će da prisustvuju brojnim tribinama i predavanjima, kao i diskusijama o izdavaštvu, književnosti...

Ekipa Espresa posetila je ovogodišnji sajam u potrazi za naslovima koji su "hit" ovogodišnje književne smotre.

Zanimalo nas je šta čitaju tinejdžeri u današnje vreme kada je bezbroj svakojakih informacija sveprisutan, najviše na internetu. Ipak, izgleda da internet i igrice ne mogu u koštac sa maštom i slikama u glavi koje može da izazove knjiga. Prema rečima Zorana Penevskog, urednika izdanja za decu u Laguni, omiljeno štivo tinejdžera uglavnom je fantastika i serijali mračnog tipa, kao što su vampiri ili natprirodne stvari. "Karavan čudesa" od Uroša Petrovića je jedna od takvih knjiga.

foto: Filip Plavčić

Ipak, mlađi tinejdžeri više vole stvari koje su im "bliže". Knjige koje se bave školom i zaljubljivanjem...

Oni malo stariji, i dame i muškarci, pričaju o jednoj knjizi! Prema rečima mnogih, potpuni hit i knjiga koja je obeležila ne samo ovogodišnji sajam, već čitavu godine jeste "Čovek po imenu Uve". Fredrik Bakman, švedski bloger, novinar i pisac ovim delom oduševio je sve uzraste, a po njegovoj knjizi je snimljen i film koji je bio u konkurenciji za Oskara za najbolji strani film, a Tom Henks će snimati holivudsku verziju.

foto: Filip Plavčić

Prema rečima Tanje Ljubisavljević, PR izdavačke kuće Laguna, ova knjiga bila je prijatno iznenađenje.

- Rekla bih da je ovo knjiga godine. To je priča o jednom džangrizavom komšiji Uveu i ova knjiga je u vrhu Lagunine liste od kada je objavljena, a to je bilo početkom godine.

Posle Uvea koji je definitivno najčitaniji, idu romani Dejana Stoiljkovića i Marka Vidijkovića. Vidojković je dugo najavljivanu knjigu izbacio bukvalno pred sajam, a odjek je bio fenomenalan, te su čitaoci brže bolje pojurili za svoj primerak.

foto: Filip Plavčić

"E baš vam hvala", satirična naučnofantastična knjiga očarala je čitaoce, a svrstavanje među najprodovanije već nakon par dana, najbolje svedoči o njenom uspehu.

Knjiga Dejana Stoiljkovića, "Olujni bedem", koja je u stvari nastavak romana "Duge noći, crne zastave", spoj je istorijske tematike i domaćeg pisca, što je prema rečima Stoiljkovićeve najbolji dvojac za čitaoce i ono za šta se najčešće odlučuju.

foto: Filip Plavčić

Među najtraženijima su i "Priče" našeg nobelovca Ive Andrića. Sve ono što je Andrić iz svoje glave preneo na papir, sakupljeno je na jednom mestu, a izdanje je urađeno u saradnji sa Zadužbinom Ive Andrića.

Ljubavni romani, trileri i misterije je nešto što je uvek aktuelano, a prema rečima prodavaca "Popularna psihologija" je nešto što traže uglavnom dame, dok su Andrić i Markes univerzalni i njihova dela kupuju svi.

foto: Filip Plavčić

Uglavnom se svi zasad slažu da je prvog dana prilikom otvaranja bila najveća gužva, ali i da svako bira dan koji mu odgovara. Naravno,većina ima omiljenog pisca ili više njih, pa prema rečima prodavaca, njihove sugestije uglavnom ne preovladavaju.

Posetioci su izborom knjiga i više nego zadovoljni, mada, ima i onih koji smatraju da su popusti ove godine znatno niži u odnosu na prethodnu. One sa malo "plićim džepom" privukli su štandovi sa klasicima među kojima su cene bile i samo 50 dinara.

foto: Filip Plavčić

- Priče Ive Andrića sam već kupila i Malog princa, jer nisam imala, a mislim da to treba svakoj kući i još svašta nešto - rekla nam je kroz osmeh mlada studentkinja iz Beograda sa rukama punim kesa.

Malo starije dame na ovogodišnjem sajmu pohrlile su za autobiografijom Irvina Jaloma "Knjiga o sebi". Veliki mag pishoterapije, kome će ovo ujedno biti i poslednja knjiga, i sam je priznao da se namučio tokom pisanja, ali sudeći po reakciji čitalaca, isplatilo se. A među roditeljima hit je knjiga pod nazivom - "Roditeljovanje" Zorana Milivojevića.

foto: Filip Plavčić

Izdavačka kuća Miroslav, obradovala nas je vešću da je kod njih trenutno najprodavanija knjiga, odnosno trotomno delo pod nazivom "Srbi narod najstariji", autorke Olge Luković Pjanović.

- Na ovom sajmu se traže knjige koje su za negu sprskog jezika. Mnogo je dela srpskom narodu, a mi smo to zaboravili. U današnje vreme, oteli su nam zemlju, narod razbucali, sad smo sve samo nismo Srbi, a u suštini jesmo. Sada nam otimaju i jezik. Izdavačka kuća Miroslav se pobrinula da neguje srpski jezik, a na ovogdišnjem sajmu videli smo da i građani teže ka tome.

foto: Filip Plavčić

Ovo je samo delić raznovrsne ponude! Ako već niste, pravac Beogradski sajam, jer najlepši i najposećeniji sajam, sajam knjiga, ima ponešto za svačiju maštu.

I čitajte, uvek čitajte, jer znate kako je govorio Sokrat: "Knjige su hladni, ali pouzdani prijatelji".

(M. B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.