Ovaj roman u Francuskoj pobrao je silne kritike. Konačno je došao i u Srbiju!
Foto: Promo

novi booka roman

Ovaj roman u Francuskoj pobrao je silne kritike. Konačno je došao i u Srbiju!

Ove godine nagradu za najbolji francuski roman "Gonkur" dodeljen je francuskoj spisateljici, marokanskog porekla Lejli Slimani za roman "Uspavaj me".

Objavljeno: 15:23h

U više od stotinu godina dugoj istoriji najveće francuske književne nagrade samo je dvanaest žena ovenčano njom. Mlada autorka marokanskog porekla izazvala je pravu senzaciju kada ju je krajem 2016. osvojila pridruživši se tako autorkama poput Margaret Diras i Simon de Bovoar.

TRI NOVA BOOKA NASLOVA KOJI ĆE PODIĆI BUKU: Elene Ferante, Paolo Sorentino i Miljenko Jergović. Treba li vam još neka preporuka?

Po osvajanju nagrade roman „Uspavaj me“ prodat je u više od 500.000 primeraka postavši tako najveći francuski književni hit još od Uelbekovog „Pokoravanja“. Izdavačka kuća Booka zahvaljujući podršci Francuskog instituta među prvima u svetu objavljuju prevod ovog velikog dela savremene književnosti.

Knjigu je preveo Vladimir D. Janković, a dizajn korica za srpsko izdanje odradila je Monika Lang.

foto: Promo

O KNJIZI

Kad Mirijam, majka dvoje male dece, odluči da, uprkos protivljenju i nedoumicama svoga muža, ipak nastavi da radi u jednoj advokatskoj kancelariji, bračni par se daje u potragu za dadiljom. Posle ozbiljne audicije, opredeljuju se za Luizu, neobičnu ženicu krhke građe i začuđujuće fizičke snage, koja vrlo brzo pridobija naklonost dece, da bi malo-pomalo počela da zauzima centralno mesto u domaćinstvu porodice Mase. Nad akterima ove drame polako se zatvara klopka uzajamne zavisnosti.

Dok podrobno opisuje mladi bračni par, kao i fascinantnu, tajnovitu ličnost sredovečne dadilje, Lejla Slimani nam otkriva samo tkanje epohe u kojoj živimo, s aktuelnim poimanjem ljubavi i obrazovanja, odnose utemeljene na dominaciji i novčanoj moći, s klasnim, rasnim i ostalim predrasudama.

Rezak i prodoran manir Lejle Slimani, prošaran odsevima mračne, tragične poezije koja izranja iz otuđenih, ranjenih i beznadežnih duša, već od prve stranice uzima čitaoca pod svoje, ne dajući mu da predahne sve dok, potresen jednim retkim čitalačkim iskustvom, ne sklopi korice ove knjige.

Booka u modi: Dva nova naslova, dve sjajne spisateljice, trk u knjižaru! (FOTO)

„Nemojte da vas naslov ove knjige zavara. To Uspavaj me zapravo je rekvijem, psihološki triler od kojeg se krv ledi u žilama, pripovest o materinstvu i udaljavanju najbližih u eri ženske emancipacije.“

L’Express

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.