Ovo je najbolji srpski roman za 2016. godinu!
Foto: PROMO / LAGUNA.RS, Fonet

63. NIN-OVA NAGRADA

Ovo je najbolji srpski roman za 2016. godinu!

Prestižno književno priznanje dobitniku i njegovom delu donosi veći tiraž i proširuje čitalačku publiku
Objavljeno: 21:24h

Dobitnik NIN-ove nagrade za najbolji roman godine za 2016. godinu je Ivana Dimić za knjigu "Arzamas" , u izdanju Izdavačke kuće Laguna.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Žiri u sastavu Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsednik) nagrađenom delu dao je najveći broj glasova.

foto: PROMO / LAGUNA.RS

"Arzamas" jednostavna priča o dementnoj majci koja umire i ćerki koja je čuva, navodeći da je nesvakidašnja i zanimljva forma romana koji predstavlja priču o tom da je ljubav jača od smrti, rekla je autorka nagrađenog dela Ivana Dimić.

Knjiga potresne iskrenosti, i vedre bodrosti, satkana od dramskog koje se magično preobražava u romaneskno. Razgovori koji se čine komički, a nisu - razmišljanja koja se čine tužna, a nisu. Pripada retkom, i zanimljivom žanru "danse macabre", i jeste ono bodlerovsko da se - smrt smeje našim ludostima, i nije to. Nije igra nego nadigravanje. I pisac to mudro dokazuje: suprotstavlja se smrti – moć ljubavi, jedini njen dostojan protivnik. (Predrag Bajčetić)

foto: Twitter / NedeljnikNIN

U najužem izboru našla su se još tri naslova: "Hronika sumnje" - Vladislav Bajac (Geopoetika), "Susret pod neobičnim okolnostima" - Vladan Matijević (Laguna), i "Pa kao" - Vladimir Tabašević (Laguna).

Nagradu za najbolji roman godine nedeljnik NIN dodeljuje od 1954. godine. Ona jedino nije bila dodeljena 1959. godine, kada je napravljen presedan zbog stimulisanja kvaliteta domaće proze. O dodeli nagrade odlučuje žiri većinom glasova svojih članova.

Nagradu su vratili Danilo Kiš, koji je 1972. godine nagrađen za roman "Peščanik", i Milisav Savić, koji je to priznanje dobio 1991. godine za roman "Hleb i strah".

NIN-ova nagrada piscu dobitniku i njegovom delu donosi veći tiraž i bolju prodaju, i proširuje čitalačku publiku.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.