Pomama NE PRESTAJE: Hitlerov "Majn Kampf" i dalje PROBIJA SVE REKORDE! (FOTO)
Foto: AP / Matthias Balk

šest izdanja

Pomama NE PRESTAJE: Hitlerov "Majn Kampf" i dalje PROBIJA SVE REKORDE! (FOTO)

Prvobitno je planirano da se štampa samo 4.000 ali je tiraž povećan zbog potražnje, pa je od prošlog januara rasprodato oko 85.000 kopija
Objavljeno: 17:25h

Prvo reizdanje knjige "Majn Kampf" Adolfa Hitlera od Drugog svetskog rata doživelo je šesto izdanje, saopštio je danas izdavač. Institut za savremenu istoriju u Minhenu saopštio je da je oko 85.000 kopija nove verzije antisemitskog manifesta lidera nacista rasprodato od prošlog januara, prenosi AFP.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Priznati institut navodi da je, daleko od promocije desničarske ideologije, publikacija pokrenula debatu o obnovljenom porastu "autoritarnih političkih stavova" u zapadnom društvu.

foto: Reuters / Michael Dalder

Prvobitno je planirano da se štampa samo 4.000 kopija, ali je tiraž povećan zbog potražnje, te će se šesto izdanje Hitlerove knjige naći u knižarama tokom ovog meseca.

Pronađena misteriozna vremenska kapsula: Hitlerove fotke, originalni Majn Kampf, naci značke... (FOTO) (VIDEO)

Dvotomno izdanje nalazilo se na listi bestselera nedeljnika "Der Spiegel" tokom većeg dela prošle godine i čak je bilo na vrhu liste dve nedelje u aprilu. Institut je organizovao uspešnu seriju prezentacija i debata posvećih knjizi "Majn Kampf" širom Nemačke i u drugim gradovima Evrope.

foto: Reuters / Michael Dalder

- Ispostavilo se da je potpuno neosnovan strah da će publikacija promovisati Hitlerovu ideologiju, učiniti je društveno prihvatljivom i dati neonacistima novu platformu za propagandu - izjavio je direktor Instituta za savremenu istoriju Andreas Viršing.

Novo izdanje ruši rekorde: Majn kampf ponovo bestseler u Nemačkoj (FOTO)

- Suprotno tome, debata o Hitlerovom pogledu na svet i njegovom pristupu propagandi pružila je šansu da ukažemo na uzroke i posledice totalitarnih ideologija i trenutku kada autoritarni politički stavovi i desničarski slogani uzimaju maha - dodao je on.

foto: AP / Matthias Schrader

Iz instituta navode da "Majn Kampf" uglavnom kupuju ljudi zainteresovani za politiku i istoriju, kao i prosvetni radnici. Za sada su planirana još engleska i francuska izdanja uprkos velikom interesovanju i u mnogim drugim zemljama.

Institut je objavio "Majn Kampf" sa beleškama prošlog januara, samo nekoliko dana nakon što je isteklo autorsko pravo.

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.