​Suzana Santoš Silva: Uvek tražim nove načine da se muzički izrazim! (FOTO) (VIDEO)

perspektivna džez umetnica

​Suzana Santoš Silva: Uvek tražim nove načine da se muzički izrazim! (FOTO) (VIDEO)

- Smatram da je moja muzika kombinacija više različitih elemenata - rekla je Suzana
Objavljeno: 17:55h

Portugalska džez muzičarka Suzana Santoš Silva, predstaviće se domaćoj publici drugog dana 31.Beogradskog džez festivala, u četvrtak 29. oktobra od 23 časa, u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Suzana je jedna od najperspektivnijih evropskih džez umetnica, predvodnica mlade generacije portugalskih džezera. Pred beogradskom publikom će, zajedno sa svojim kvintetom, predstaviti aktuelno izdanje, album ”Impermanence”. Tim povodom smo sa Suzanom Santoš Silvom porazgovarali o portugalskoj džez sceni, aktuelnom izdanju i predstojećem nastupu na BDŽF. Džez festival će da pršti: Planet of Zeus u Beogradu!

Printscreen/Suzana Santoš Silva
Koje muzičke elemente kombinujete u svom kreativnom stvaralaštvu i kako biste opisali Vašu muziku? - Smatram da je moja muzika kombinacija više različitih elemenata. Najpre sam počela da sviram u marširajućem bendu, gde je moj deka svirao trubu. On je bio moj prvi učitelj. Dok sam uveliko svirala sa džez orkestrom, studirala sam klasičnu muziku, a onda sam nastavila da studiram džez i to prvo u Portu, a kasnije i u Holandiji, gde sam se zainteresovala za slobodnije forme i eksperimentalnu muziku. Bilo je momenata kada mi nije bilo prijatno što sam drugačija i kada sam se osećala kao autsajder, sve dok nisam shvatila da je u redu biti drugačiji i imati jak karakter.

Ove godine ste objavili drugi album ,,Impermanence“. Šta je novo u poređenju sa prethodnim albumom ,,Devil’s dress“ iz 2011. godine? Da li se zvuk razlikuje i koliko? Želela sam da uhvatim prolaznost života, ali i svet koji se stalno menja i u kom pokušavamo da uspostavimo ravnotežu
Koja saradnja je imala najveći uticaj na Vaš rad i zašto? U svakoj saradnji je važno biti dovoljno otvoren da prihvatiš sve ono što proizilazi iz interakcije sa drugim muzičarima i dozvoliš da to oblikuje tvoj način sviranja, a ponekad ga i promeni.
Promo/Suzana Santoš Silva
Sarađujete sa basistom Torbjornom Zeterbergom na mnogo različitih projekata. Kako uspevate da pronađete ravnotežu između toliko različitih i jakih muzičkih karaktera?
postoji način da uskladite suprotstavljena mišljenja i da živite u harmoniji i skladu. Pošto ste član Orkestra Jazz Matosinhos, koja su Vaša najveća dostignuća sa ovim orkestrom? Tokom godina svirali smo različite repertoare i sarađivali sa sjajnim muzičarima.
Printscreen/Suzana Santoš Silva
Ove godine nastupate na Beogradskom džez festivalu koji se održava pod sloganom "Budućnost džeza". Šta za Vas znači prilika da svirate sa revolucionarnim muzičarima? Kakav ste repertoar pripremili za džez publiku u Srbiji? Muzika na albumu varira od tihih, prijatnih melodija do snažnih zvukova,

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.