Bob Dilan: Ja spavam sa životom i smrću u istom krevetu - životom i smrću ljudskog roda
Foto: Wikimedia

intervju

Bob Dilan: Ja spavam sa životom i smrću u istom krevetu - životom i smrću ljudskog roda

Izvodi iz intervjua sa Bobom Dilanom koji je telefonski obavio novinar New York Timesa, Daglas Brinkli (Douglas Brinkley) - prvog intervjua koji je Dilan dao ikome nakon Nobelove nagrade.

Objavljeno: 17:30h

Pre nekoliko godina, u Saratoga Springsu, imao sam dvočasovni razgovor sa Bobom Dilanom o Malkolmu Iksu, Francuskoj revoluciji, Frenklinu Ruzveltu i 2. svetskom ratu, piše Brinkli u uvodu intervjua. Jednog trenutka upitao me je koliko znam o masakru u Send Kriku (Sand Creek Massacre, 1864.) kad sam odgovorio, “Ne dovoljno,” ustao je, popeo se u svoj autobus za turneje, i nekoliko minuta kasnije vratio se sa fotokopijama koje pokazuju kako su trupe SAD masakrirale stotine miroljubivih Čejena i Arapaho indijanaca u jugoistočnom Koloradu. To pokazuje koliko intenzivno Dilan razmišlja o rasizmu belih Amerikanaca i koliko studiozno se bavi tim problemom, koji je ovih dana ponovo postao gorući problem SAD.

U kratkom ćaskanju preko telefona iz svoje kuće u Malibuu, Dilan je Brinkliju opisao, u svom stilu, kako su nastale nove pesme.

„Nisam morao da se rvem sa sopstvenom prirodom i impulsima. To ide tako što nakupim stihove iz svog toka svesti, da bi ih onda tako ostavio a zatim ih sve povezao. (…) Pesmu „I Contain Multitudes“ napisao sam na osnovu instinkta. U nekakvom stanju transa. Većina mojih novih pesama je takva. Stihovi su stvarni, opipljivi, nisu metafore. Pesme kao da poznaju same sebe i znaju da mogu da ih otpevam, vokalno i ritmično. Kao da pišu same sebe a od mene očekuju da ih otpevam“, izjavio je Dilan.

____________________________________________________________________________________________

Sadržaj novog albuma “Rough and Rowdy Ways”

Uz već poznate numere – „False Prophet,“ „I Contain Multitudes“ i 17-minutnu „Murder Most Foul“, na albumu će biti još sedam novih pesama. Od „Tempest“ iz 2012. godine, ovo je prva ploča sa Dilanovim originalnim numerama. U međuvremenu je objavio tri kompilacije svojih izvođenja rokenrol standarda – „Shadows in the Night“, „Fallen Angels“ i „Triplicate“.

____________________________________________________________________________________________

Daglas Brinkli zapazio je da “I Contain Multitudes” sadrži snažnu poruku: “Ja spavam sa životom i smrću u istom krevetu.” što je verovatno osećaj koji svi imamo kada dospemo u određene godine. Upitao je Dilana da li često razmišlja o smrti?

Dilan: - Mislio sam na smrt ljudskog roda. Dugo, čudnovato putovanje golog majmuna. Neću ništa sjajno reći ako kažem da je svačiji život tako prolazan. Svako ljudsko biće, ma koliko snažno i moćno, krhko je kada je u pitanju smrt. Mislio sam o smrti u opštem smislu, ne u ličnom.

Pošto je spomenuo Rolling Stones u pesmi I Contain Multitudes, novinar je upitao Dilana koju pesmu Stonsa bi voleo da je on napisao?

Dilan: - Ne znam, možda “Angie,” “Ventilator Blues” i još nešto, da vidim. O, da - “Wild Horses.”

Govoreći o numeri „Murder Most Foul“, inače njegovoj prvoj pesmi koja se našla na prvom mestu Bilbordove top liste, rekao je da nije osećao nikakvu nostalgiju za periodom šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka, te da to nije nikakva glorifikacija prošlosti, kako se moglo čuti otkako je numera objavljena u maju.

Ova pesma dotiče se i ubistva američkog predsednika Džona F. Kenedija. Dilan, kako kaže, nikada ranije nije želo da napiše pesmu o tom događaju.

Njegovi stihovi pažljivo se čitaju i tumače, a s posebnim osvrtom govori se o njegovim savremenicima ili istorijskim ličnostima koje pominje u novim pesmama.

„Imena nikada nisu usamljena. NJihova kombinacija daje smisao važniji od pojedinačnih delova. Ali nebitno je baviti se detaljima. Pesma je kao slika, ne možete je videti celu ako stojite preblizu. Pojedinačni segmenti samo su deo celine“, smatra muzičar.

Osim toga, kako kaže, u tradiciji folk muzike je da govori o ljudima.

„Izgleda da sam vezan za tu tradiciju“, ističe kantautor.

Dilan je tokom ’60-ih i ’70-ih godina bio deo pokreta za građanska prava i sarađivao je sa afroameričkim vođama. Osim toga, rasizam u Americi često je bio tema njegovih pesama.

Dovoljno je pomenuti – „George Jackson,“ „Only a Pawn in Their Game“, „The Lonesome Death of Hattie Carroll“ ili čuvenu numeru „Hurricane“ o nepravednom hapšenju i zatvaranju crnog boksera Rubina „Uragana“ Kartera.

„Bilo mi je muka kada sam video kako je Džordž mučen do smrti. To je više nego ružno. Nadajmo se da će pravda brzo doći i za Flojdovu porodicu i za ovu naciju“, kazao je Dilan povodom ubistva Džordža Flojda, zbog čega se poslednjih dana širom Sjedinjenih Država odvijaju demonstracije Afroamerikanaca.

Brinkli je upitao Dilana i da li razmišlja o ovoj pandemiji u gotovo biblijskim razmerama, kao o pošasti koja će počistiti zemlju. A plague that has swept the land?

Dilan: - Mislim da je to prethodnica nečega što će tek doći. Ovo je invazija, zaista, i raširena je svuda ali da li je biblijska? Misliš kao neka vrsta znaka upozorenja ljudima da se pokaju za svoje grehe? To bi značilo da svetu predstoji neka vrsta Božije kazne. Ekstremna arogancija koju pokazujemo može da dovede do katastrofalne kazne. Možda smo u predvečerju uništenja. Postoje mnogi načini kako možemo razmišljati o tom virusu. Mislim da ga treba prosto pustiti da istutnji svoje.

espreso.co.rs/nytimes.com

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.