Bojan Slačala (Artan Lili): Nikada nećemo pristati da budemo kompromisni bend
Foto: preentscreen, facebook

Intervju

Bojan Slačala (Artan Lili): Nikada nećemo pristati da budemo kompromisni bend

Beogradski bend Artan Lili je nesumnjivo najčešće pominjani sastav u regionu u prethodnih par godina kada se pričalo o novim snagama na domaćoj i regionalnoj muzičkoj sceni.

Objavljeno: 10:26h

Kao potvrda tome, nedavno su postali i prvi laureati nagrade Zadužbine "Milana Mladenovića".

O ovom značajnom priznanju, iskušenjima i problemima s kojima se suočava mladi bend u trenutku kada je mejnstrim nešto potpuno drugačije, govorio je u intervjuu za Tanjug, frontmen grupe, basista i vokal - Bojan Slačala.

Kao prednovogodišnji poklon publici bend je odlučio da pet dana izbacuje po jedan singl-spot za pesme "Maca", "Foliram", "Priča", "Oud" i "Padana" sa njihovog trećeg albuma.

"Odlučili smo da nagradimo publiku, mogu reći, sumanutom idejom da snimimo pet spotova za svih pet singlova. To je bio ozbiljan poduhvat, pogotovu što smo se obezbeđivali iz sopstvenih režija. Mislili smo da je to najbolji način da se uđe u dve najveće izdavačke kuće, da dođemo, što bi se reklo, punih ruku u Kroacija rekords (eks Jugoton) i PGP RTS", objašnjava Slačala.

Artan Lili završene pesme objavljuju sukcesivno, preko Bandcamp platforme u formi singlova.

Ovakav metod - singl po singl u savremenom izdavaštvu smatraju svojom inovacijom, a na taj način osavremenjuju zastareli vid izdavanja albuma.

"Postoji mnogo mesta na internetu gde se može okačiti muzika, a da to nije samo fizički oblik na koji su se navikle stare generacije, već preko različitih platformi. Čovek mora da drži korak s vremenom, da svoj savremeni pristup približi mladima i napravi dostupnom svoju muziku na sajtovima njima bliskim", kaže Bojan.

Njihovi singlovi osvajali su do sada prva mesta svih relevantnih radijskih i TV top-lista u zemlji i regionu, a najzanimljiviji je plasman pesme "Ako stanemo tu", koja je odmah kao novitet bila na prvom mestu liste Diskomera, što je pre njih, u 40 godina postojanja liste, pošlo za rukom samo Bijelom dugmetu, Ekatarini Velikoj i grupi Kal.

Na pitanje kako su od benda koji je svirao u zgradi nekadašnjeg BIGZ-a postali najtraženiji mladi bend u regionu, Slačala smatra da je najvažnije da muziku oseti publika.

"Mi i dalje imamo probe u BIGZu. Nista se nije promenilo. Pokušavamo da se približimo ljudima s kojima živimo. Naši tekstovi predstavljaju šta se deševa ovde i sada - bilo da se radi o ljubavnim, socijalnim ili društvenim temama. Ovde je svakodnevnica takva, da inspiracije uvek ima, na razne teme - one koje nas interesuju, one koje inspirišu, zabavljaju... Mislim da publika to i oseća, razume da govorimo o realnosti", ističe basista.

Mnoge njihove pesme društveno su angažovane, a kako i sam muzičar priznaje, često nije lako govoriti otvoreno.

"Mi nemamo prevelika očekivanja da će naše pesme koje se tiču neke društveno-političke kritike nešto promeniti... Ali, one moraju da postoje, taj glas mora da se čuje. Svi znamo da ni Hendriks, Džeger, Lenon, ni Dilan nisu uspeli da zaustave rat u Vijetnamu, pa šta onda od nas da očekujete. Međutim, te pesme treba da postoje kao faktor opomene - ali da će one konkretno nešto da promene u ovom društvu - neće", siguran je on.

Žiri nagrade Zadužbine Milan Mladenović - Zoran Kostić Cane, Vasil Hadžimanov i Aleksandar Žikić dodeljujući im prizanje istakao je da je "Bojan jedan od najtalentovanijih autora novije generacije".

Takođe, bend se izdvojio i po "stavljanju integriteta umetničkog dela iznad svakog oportunizma".

Budućnost takvog benda, smatra Slačala, zavisi od muzičke ličnosti - "koliko je spremna na stalno prepiranje sa javnošću, estamblišmentom, okolnostima i neuslovima."

"Sve je to jako teško, ali izdržati se mora. Ono što nikada nećemo pristati je da budemo kompromisni bend i da nekom ugađamo", izričit je frontmen.

Pesma "Depra" bila je izabrana kao najbolja od Fondacije, a kako objašnjava, njeni stihovi "neproduktivna depresivna lenjost i ti" kritika su društva, ali kroz pojedinca.

"Depresija je nešto što se manifestuje kod pojedinca, a reflektuje se na globalnom nivou. Mislim da od toga boluje čitavo naše društvo. Meni je žao što je tako jer ta depresija dovodi do najgore apatije. Mislim da je zato pesma poput ove jako važna jer će možda kod nekog proizvesti bitan klik i nešto promeniti kod uspavanog društva", smatra Slačala.

Nakon dočeka Nove godine u Novom Sadu, Artan Lili nastupa 2. i 3. januara u Elektropioniru u Beogradu, a kako najavljuju u 2020. godini, fanove očekuju reizdanja prva dva albuma "Artan Lili" i "New Deal", kao i promocija trećeg kroz regionalne nastupe I koncerte.

(Tanjug)

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.