ŽELJKO HUBAČ ZA ESPRESO: Scenarista otkriva šta nas sve očekuje u novoj VOJNOJ AKADEMIJI
Ilustracija, Foto: Privatna arhiva / Niro produkcija / Emilija Gajić

espreso intervju

ŽELJKO HUBAČ ZA ESPRESO: Scenarista otkriva šta nas sve očekuje u novoj VOJNOJ AKADEMIJI

"U petoj sezoni publiku očekuje deset epizoda prepunih akcije, saspensa, melodramskog prosedea i niza komičnih situacija"

Objavljeno: 09:58h

Nakon filmova „Vojna akademija 2“ i „Vojna akademija 3“, u srpske bioskope 3. oktobra stiže i „Vojna akademija 5“. Na scenariju za film (a i seriju koja će biti prikazana na RTS-u krajem godine) radio je dramski pisac i dramaturg Željko Hubač. Sa Hubačem razgovaramo o rastućem svetu „Vojne akademije“, kao i njegovom kreativnom doprinosu ovom popularnom serijalu. Režiju filma/serije potpisuje Dejan Zečević, a za produkciju su bili zaduženi Nebojša Garić i kuća Nira Pro.

U najkraćem, šta donosi nova sezone „Vojne akademije“?

U petoj sezoni publiku očekuje deset epizoda prepunih akcije, saspensa, melodramskog prosedea i niza komičnih situacija. Peta sezona publici donosi povratak Danijela Stošića, koji u želji da se vrati letenju nailazi na neočekivanu prepreku koja će, možda, promeniti njegov život iz korena. Zimče upada u ljubavnu avanturu, koja ima puno neočekivanih obrta, a bračne probleme imaju, ali i sa uspehom rešavaju Džakovići, Roksa, Klisura... Mladi oficiri iz prethodne sezone suočavaju se sa životnim problemima, a nova generacija kadeta pokušava da ostvari svoj san – da upravljaju novim MIG-om 29.

Da li je rad na filmu i seriji tekao paralelno, koja je bila organizacija posla?

Tokom rada na scenariju za seriju, postojala je svest o tome da će se pred publikom najpre pojaviti film, koji jeste svojevrsna najava pete sezone serije, ali svakako nije sublimiran i simplifikovan sled događaja u petoj sezoni, već format osobene dinamike u kojem se prelamaju najvažnija dramaturška čvorista serijala, žanrovski jasno profilisana.

Pošto vam je ovo prvi put da radite na „Vojnoj akademiji“, koliko je bilo teško da se uklopite i nastavite priče postojećih junaka? Kako ste se za to pripremali?

Dugo sarađujem sa Nirom i na različite načine sam učestvovao u radu na nekim od prethodnih projekata, tako da mi zaista nije bio problem da se uhvatim u koštac sa razvojem već postavljenih likova iz prethodnih sezona. S tim u vezi posebno bih istakao saradnju i profesionalnu pomoć reditelja serije, Dejana Zečevića, koji tokom celog procesa pripreme intenzivno sarađuje sa scenaristom.

Koliko ste na pisanju serije sarađivali sa drugim scenaristima koji su radili na projektu?

Što se tice saradnje sa kolegama scenaristima, uveren sam da je za uspeh „Vojne akademije“ veoma važno da na razvoju scenarija radi grupa dramaturga, jer ta saradnja, ukoliko je lišena sujete i ukoliko je dobro vođena, može da podari kvalitet, što ce se, nadam se, videti u ovom slučaju.

U petoj sezoni će gledaocima biti predstavljena nova, treća generacija kadeta. Da li možete da nam kažete nešto o tim novim likovima?

Novu generaciju kadeta sam postavio i sveo na jedan zanimljiv ljubavni trougao, sa otvorenom perspektivom za dodatne peripetije u narednim sezonama. Inače, mlade kadete ćemo pratiti samo u seriji, ne i u filmu. Melodramski prosede dominira u njihovim odnosim, ali poseban šarm tom segmentu daje njihov odnos prema letačkoj obuci i novim letilicama u avijaciji Vojske Srbije.

Da li imate svog favorita u ovako širokoj glumačkoj podeli?

Što se tiče mojih favorita u seriji, nadam se da se mlađe kolege neće naljutiti ako ovom prilikom apostrofiram Olgu Odanović, svakako jednu od naših najboljih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumica. Za nju je jedan mladi pozoršni reditelj, koristeći se metaforom iz stripa „Asteriks“, svojevremeno rekao da je „upala u bure glume“ i to je, po meni, jedna od šarmantnijih pohvala glumcu u nas, koja joj apsolutno odgovara i o čemu svedoči svaki kadar sa njom u novoj sezoni, a koji će i filmska i televizijska publika imati priliku da vidi.

U „Vojnoj akademiji 5“ glume Bojan Perić, Tijana Pečenčić, Dragana Dabović, Jelisaveta Orašanin, Ivan Mihailović, Branko Janković, Tamara Dragićević, Đorđe Stojković, Vučić Perović, Slaven Došlo, Jovan Jovanović, Gordana Paunović, Andrea Ržaničanin, Anđela Jovanović, Nebojša Milovanović, Miloš Timotijević, Tamara Krcunović, Primož Vrhovec, Olga Odanović, Tatjana Venčelovski, Miodrag Krstović, Vaja Dujović…

BONUS VIDEO: DANIEL KOVAČ: Ko ima zanat, taj ima čemu da se nada (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Đorđe Bajić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.