SVEMIRKO PRED EXIT: Srpska publika uvijek daje najviše, zato što zna da će tako i dobiti najviše
Grupa Svemirko, Foto: Promo

ESPRESO INTERVJU

SVEMIRKO PRED EXIT: Srpska publika uvijek daje najviše, zato što zna da će tako i dobiti najviše

"Socijalne teme me ne zanimaju jer su uvijek iste. Mali čovjek vs neki loši ljudi. To je bilo fora dok je bilo zabranjeno ili tabu, danas je to postalo skroz šablonski. Mislim, isto kao i ljubavne teme, al to bar rajca žene"

Objavljeno: 11:36h
Nikola Marković

Naizgled neosetno i bez preterane medijske pompe, hrvatski bend Svemirko dosegao je popularnost u Srbiji o kakvoj većina pop/rok/alternativne scene može samo da sanja. Njihov poslednji koncert u Drugstoreu posetilo je daleko više od 1.000 ljudi, po čemu bi komotno mogli da uđu i u trku za mejnstrim lokacije i publiku, kada bi ih tako nešto zanimalo.

Tajna ovog benda je, nema sumnje, u činjenici da se njihova muzika i estetika nastupa u dobroj meri zasnivaju na osamdesetim godinama prošlog veka, odnosno sint-popu i produkciji koji su harali tim vremenom. Za njihovu muziku vezuje se "bezbrižna letnja atmosfera", i odlasci u izmaštanu nostalgiju za vremenom koje je prethodilo rođenju dobrog dela njihove publike. Svemirko je verno dočarao retro-štimung koji je poslednjih godina i globalno popularan, te je napravio vešt spoj kemp osvrta na prohujala vremena i alternativnog duha za mlađe generacije.

Svemirko će na ovogodišnjem izdanju Exita (4-7. jul) nastupiti poslednjeg festivalskog dana, u nedelju 7. jula na Fusion stageu. Na naša pitanja povodom tog nastupa, odgovara frontmen benda Marko Vuković.

***

Mediji vas možda i (pre)često pitaju otkud zvuk osamdesetih i koji su vam uzori. šta bi bilo to što vam je u tim godinama bilo zanimljivo, kada govorimo o filmovima, serijama, televizijskim programima, gradskom životu i životu u ex-yu?

Volim akcijske i krimi filmove iz tog razdoblja, sviđa mi se taj over the top pristup stvaranju i kompletan kreativni mentalitet. Ne znam zbog čega, ali za mene je to nešto posebno. Naravno cijeli taj period sam ja sebi iskonstruirao u glavi, tako da je to samo moja iluzija o tim vremenima. Danas su 80-te svuda oko nas pa je to postalo jako isfurano i lagano me je prošla ta brija, ali bilo je lijepo dok je trajalo.

Svedoci smo da se vraća i retro-moda (starinske farmerke, teksas jakne...) i da je recimo serija Stranger Things planetarno popularna kao direktan omaž ovom periodu. Šta mislite, otkuda baš sada tolika pomama za ovom epohom, u poslednje tri-četiri godine?

Ne znam zašto se ljudima sviđaju 80-e, ali znam da nije to samo u zadnje 3-4 godine vec recimo zadnjih 10-12 godina. Mislim da je to zbog toga što je puno kvalitetnih stvari nastalo u tim vremenima, koja još i danas prolaze test vremena. Naravno, treba uzeti u obzir da se nostalgija dobro prodaje.

Na vašem koncertu u Dragstoru u Beogradu bilo je krcato, i to je verovatno bila najbolja poseta koju je imao bilo koji "novi" bend ovde uživo (računajući i domaće sastave). Da li je tako i u Hrvatskoj i drugim ex-yu zemljama, ili imate nekakav poseban odnos sa srpskom publikom? Ako je to slučaj, odakle po vašem mišljenju potiče ta velika ljubav?

U Zagrebu je bilo isto oko 1.500 ljudi, a u Ljubljani oko 600. Naš odnos prema publici je uvijek isti, bez obzira gdje svirali, ali istina je da srpska publika uvijek daje najviše, zato što znaju da će tako i dobiti najviše. Ne znam otkud potiče, iskreno niti ne želim znati. Za mene će uvijek biti misterija zašto je to tako.

U jednom ranijem intervjuu ste pomenuli da "regionalna scena ne postoji". Ako postoje bendovi koji putuju iz zemlje u zemlju i drže koncerte, izdavači koji to objavljuju, itd, zašto ne postoji i šta to za vas znači?

Scena je za mene puno više od bendova koji idu okolo i sviraju. Tog ima uvijek i svuda. Scena je hrpa bendova koji briju slično i dio su neceg većeg. Scena je zanos i želja za ostvarivanjem nemogućega i pomicanjem granica bez obzira na sve. Ovo što mi imamo se tehnički može nazvati scenom, ali mislim da smo daleko od toga.

Potencirate i da vaše pesme oslikavaju atmosferu leta i bezbrižnosti. Da li ste vi bezbrižni u "pravom životu" i kakav odnos imate prema političkim i društvenim prilikama na ovim prostorima? Ima li i tu neke inspiracije za muziku i kakve?

Ja nikad ništa ne potenciram, puštam da bude kakvo bude. Nekad je ljeto a nekad je zima. Politika je duboka blatna kaljuža, zaobilazim je u širokom luku. Socijalne teme me ne zanimaju jer su uvijek iste. Mali čovjek vs neki loši ljudi. To je bilo fora dok je bilo zabranjeno ili tabu, danas je to postalo skroz šablonski. Mislim, isto kao i ljubavne teme, al to bar rajca žene.

Na stranu retro sentiment - šta vam je zanimljivo u savremenoj umetnosti i pop kulturi? Šta gledate, slušate, čime ste nadahnuti?

Tu i tamo bacim oko na neku seriju ili film. Isto i s muzikom. Uglavnom zaboravim brzo da sam i gledao to. Nisam u zadnje vrijeme uopće nadahnut, iskreno mi je dosta pop kulture i umjetnosti.

Svemirko
Svemirko foto: Promo

Koje bendove u Srbiji najviše volite i s kim vam najviše prija druženje?

Pa ima dosta bendova iz Srbije koji su mi dobri, ne bih sada htio posebno nabrajati da ne bi nekoga zaboravio, ali uvijek se volimo podružiti sa Rogijem i njegovom ekipom. Može se reći da smo s njima najbolji, ali rado viđene face su nam Ilija, Una, Dimitrije, itd. Sve u svemu ima dosta odličnih ljudi.

Šta vam je najlepše na klupskim, a šta na festivalskim nastupima, a šta najmanje volite na vašim koncertima (ako tako nešto postoji?).

Nama je svaki nastup isti. Klupski su intimniji i topliji, festivalski su više kao na traci. Nema toliko pripreme i kontrole. Najmanje volimo loš monitoring, to je definitivno nešto što može uništiti nastup.

Šta očekujete od nastupa na Exit Festivalu? Kakvo je vaše mišljenje o Novom Sadu, Petrovaradinskoj tvrđavi kao lokaciji i atmosferi tamo?

Nisam nikad bio, ali navodno je jako ludo. Novi Sad je super i uvijek volimo tamo svirati. Očekujem da ćemo odraditi dobar nastup i da će sve biti kako treba. Nadam se da bi mogli neku novu pjesmu svirati i tako, sve pomalo.

Kako vidite sebe i vašu muziku za 20-30 godina?

Zaboravljeno i nepotrebno.

BONUS VIDEO: ANA VUČKOVIĆ DENČIĆ: Svet Jugoslavije je izgubljen i nepovratno u prošlosti (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Nikola Marković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.