EVA RAS ZA ESPRESO #2: Šekspir je genije za celo čovečanstvo, a Siniša Kovačević za naše Narodno pozorište (VIDEO)
Eva Ras u našem studiju, Foto: Espreso.co.rs

ispovest glumačke legende

EVA RAS ZA ESPRESO #2: Šekspir je genije za celo čovečanstvo, a Siniša Kovačević za naše Narodno pozorište (VIDEO)

"Znate, naravno da bih volela da igram jednu babu koja bi bila dva sata na platnu. Ali moram priznati da više nisam zaljubljena ni u kinematografiju"

Objavljeno:
Nikola Marković

Drugi deo našeg razgovora sa Evom Ras protekao je u razmatranju pitanja koja se u manjoj ili većoj meri dotiču njene karijere, ali i njenog mišljenja o trenutnom stanju u srpskom i svetskom filmu, te na polju sve bogatijeg televizijskog programa.

Zanimalo nas je i kako se Eva Ras snalazi u kinematografskom svetu koji forsira mlade glumice...

O HOLIVUDU I KANU

Kad sam se upoznala sa Nikol Kidmen u Parizu, ona je bila fantastična. Rekla mi je da ona jeste planetarna zvezda, ali ne zahvaljujući onim ulogama po kojima bi ona volela da bude. I onda gledam na televiziji kako reklamiraju ove Pirate sa Kariba, pa vidim da je i Džoni Dep najpoznatiji po imbecilnom filmu. A ne onim divnim filmovima koje je snimio. Kanski festival se sad završio, a Banderas je dobio nagradu ali Kventin Tarantino nije. Ne mogu da verujem da je taj korejski reditelj (Bong Džon-Ho, op.a) bolji od Tarantina. Ne mogu to da verujem!

O SRPSKOM FILMU

Nemamo velike reditelje. Ne treba uopšte biti pametan pa to videti. Ja, na primer, obožavam Vuka Kostića obožavam. Pljaka (Mihailo Kostić, Vukov otac, op.a.) je bio nešto stariji od mene i on je bio divan glumac, on nije imao tu sreću kao Vuk, da dođe do takvog izražaja. Ali Vuka Kostića volim zbog Velike drame u Narodnom pozorištu, a ne po njegovim filmovima.

A Velika drama, to je najveće dramsko delo u mojih 60 godina karijere, svaki nacionalni teatar bi morao da ima takvu nacionalnu dramu. Koja govori o ovoj zemlji. Šekspir je genije za celo čovečanstvo, a Siniša Kovačević za naše Narodno pozorište. Vuk Kostić je tu fantastičan. Ali ne može on da bude dobar u lošim filmovima. Zato smo Makavejev, Kusturica i ja bili dobri saradnici, zato što su naši filmovi bivali dobri. I Saša Petrović isto.

Eva Ras
Eva Ras foto: Espreso.co.rs

IMA LI POSLA ZA STARIJE GLUMICE?

Radim neprekidno. Pre dve godine sam doživela prave ovacije. U filmu “Saga o 3 nevina muškarca” igrala sam jednu babu koja slučajno sedne u vijagru, nabode se i krene da juri mladiće, stigne ih i vodi ljubav sa njima. Ceo region se tresao od smeha i ovacija.

Znate, naravno da bih volela da igram jednu babu koja bi bila dva sata na platnu. Ali moram priznati da više nisam zaljubljena ni u kinematografiju. Da ja vidim da je film odsvirao svoje. Obožavam što mi je bog dao da mi Siniša Pavić piše uloge i što voli kako igram. Što ja obožavam njegove tekstove, i što već trideset godina igram u njegovim serijama. To je za mene i Kanska palma i Oskar. Kad izađem na ulicu, vidim da je to i za naš narod. Tako da sam ja srećna baba-glumica.

O TV SERIJAMA:

I oni (stranci, op.a) imaju problem. I kod njih fali Siniša Pavić. Ponovo gledam Mućke. Idu na 3-4 kablovska kanala, pa na primer kad dođem kući u 6-7 uveče onda na jednom kanalu imam Mućke, pa imam posle 20 minuta na drugom, pa na trećem krenem od pola. To je toliko dobro da ove "Borbe za tronove" ne mogu da se mere sa tim. I oni imaju krizu.

Ali nema u stvari niko krizu, nego se Siniša Pavić ne rađa za svaku generaciju. Nego ima Siniša Pavić, pa onda 50 godina ništa ispred, pa 100 godina nema iza. Nikad više serija nije bilo na našoj televiziji nego sad, a one se preko noći zaboravljaju. Serije Siniše Pavića su nezaboravne i kad se ne repriziraju. Sad opet repriziraju "Srećne ljude" i ja to znam zato što na ulici svi grle i ljube, jedva čekaju da krene moja uloga.

BONUS VIDEO: EVA RAS ZA ESPRESO #1: Makavejev je bio džentlmen, zbog Kusturice se Andrić prevrće u grobu (VIDEO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.