MANU KAČE: Matija Dedić je veoma stidljiva i tiha osoba, a saradnja s njim je pravo uživanje
Manu Kače, Foto: Maja Medić

musicology intervju

MANU KAČE: Matija Dedić je veoma stidljiva i tiha osoba, a saradnja s njim je pravo uživanje

Popularni bubnjar će sa jednim od najznačajnijih hrvatskih džez pijanista nastupiti u sklopu koncertnog serijala Musicology Sessions, 14. aprila u klubu Bitefartcafe u Beogradu 

Objavljeno: 12.04.2019. 15:00h
  • 9

Čuveni afričko-francuski pop i rok muzičar, kompozitor i džezer, Manu Kače, svoju karijeru započeo je kao bubnjar Pitera Gebrijela, nastavio saradnju sa Trejsi Šepman, Džoni Mičel, Stingom i grupom „Dire Straits“, a paralelno je ostvario i veoma bogatu džez diskografiju snimajući za izdavačke gigante ECM Records i ACT Music.

Na ovim prostorima prvi put zasvirao u saradnji sa Gibonijem 2001. godine, a ovog aprila imaćete priliku da ga čujete u sasvim drugačijem izdanju, rame uz rame sa jednim od najznačajnijih hrvatskih džez pijanista, Matijom Dedićem. Oni će nastupiti u sklopu koncertnog serijala Musicology Sessions, 14. 4. u klubu Bitefartcafe u Beogradu i dan ranije u Studentskom centru u Zagrebu.

 

Prvi put nastupate u Beogradu sa poznatim hrvatskim pijanistom Matijom Dedićem. Kako je došlo do ove saradnje i kako se slažete sa Matijom?

Kontaktirao me je naš zajednički prijatelj, Miša Relić, sa pitanjem da li želim da učestvujem na ovom projektu. Rekao mi je da je Matija Dedić izrazio želju da svira sa mnom i ja sam odmah pristao. Prvi put sam Matiju fizički upoznao kada smo ušli u studio da snimamo, iako smo pre toga dosta komunicirali. Matija je veoma stidljiva i tiha osoba, a saradnja s njim je pravo uživanje. Mislim da će rezultat naše saradnje biti savršen. Svakako verujem da će naši nastupi na Musicology Barcaffe Sessions u Beogradu i Zagrebu to i dokazati.

 

Manu Kače i Matija Dedić
Manu Kače i Matija Dedić foto: Proma

 

Nastupali ste u Bitefartcafe klubu u decembru 2005, pre 14 godina. Da li se sećate tog iskustva i da li postoji neka zanimljiva anegdota o tome?

Naravno da se sećam, bio je to neverovatan trenutak i upoznao sam divnu osobu sa kojom održavam prijateljski odnos, Mišu, kao što sam rekao u prvom pitanju! Jako sam srećan što se ponovo vraćam! Ono što je na mene ostavilo najveći utisak, to su Miša i njegov tim. Imao sam nekih problema sa leđima i nisam se naročito radovao koncertu. Poslali su me u spa, na masažu i u saunu, a nakon toga sam se osećao kao novi čovek, spreman na sve. Tim je bio toliko posvećen tome da se koncert odigra, jer sam zaista bio u bolovima i učinili su sve što je moguće da boravak bude što prijatniji za nas. Nakon toga smo jednostavno kliknuli i sve je krenulo u tom pozitivnom smeru. Od tada sam uvek sretan kada radim sa Mišom, zato što znam da nemam razloga za brigu.

 

Možete li nam reći nešto više o vašim drugim saradnjama, kao što su, Piter Gebriel, Džiboni ili Sting i kako se prilagođavati različitim muzičkim stilovima i različitim likovima kolega muzičara?

Prva od pomenutih, bila je saradnja sa Piterom. On je nestvarno divno biće, konstantno u potrazi za nečim novim i drugačijim. Rad sa njim zahteva puno strpljenja, ali rezultat vredan svakog utrošenog trenutka. Saradnja sa Stingom je došla odmah nakon prve saradnje sa Piterom. Mi smo postali jako bliski prijatelji. Rad sa njim je bio drugačiji od Pitera, jer on tačno zna šta želi. Sa Džibonijem sam uživao u saradnji. On je izvanredan muzičar, a njegova popularnost me jako iznenadila.

Što se prilagođavanja tiče, većina muzičara sa kojima sam sarađivao upućeni su bili u moj muzički stil i čim su me pozvali, to znači da im se sviđa ono što radim. Svirao sam stalno, ali nikada nisam prestao da budem svoj.

 

 

 

Ti si samouk, naučio si da sviraš bubnjeve u podrumu? Reci nam nešto o tome.

Bilo je zabavno, naučio sam mnoge osnovne stvari tokom studija na konzervatorijumu. Velika stvar za mene je bila da se vratim u svoj podrum na kraju dana i umesto da radim tačno onako kako mi je rečeno, da poludim i pokušam sve što mi padne na pamet na svom bubnju! Navikao sam da vežbam uz pesme koje sam voleo, sa slušalicama na ušima. Malo kasnije sam imao sjajnog prijatelja koji je svirao bas i redovno je dolazio u moju kuću gde smo svirali zajedno. Bilo je baš kao ritam sekcija.

 

Na čemu trenutno radite kada su u pitanju vaši solo projekti?

Upravo sam izdao svoj novi album: Scope. To je našto sasvim drugačije od mojih prethodnih albuma, više u Electro / Pop / Rock maniru. Mnogo je gostiju na albumu, a i sam sam otpevao nekoliko pesama, što je meni prilično novo! Sada ću napraviti promotivnu turneju i početi sa koncertima u aprilu! Vidimo se u Beogradu 14. aprila!

 

 

 

BONUS VIDEO: Espreso Live Session #4: Ana Avramov (VIDEO)

 

(Espreso.rs)


 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media