MARKO BACKOVIĆ, SCENARISTA FILMA TAKSI BLUZ:  Hteli smo da ubacimo emociju u komediju (FOTO)
Marko Backović, Foto: Privatna arhiva

ESPRESO INTERVJU

MARKO BACKOVIĆ, SCENARISTA FILMA TAKSI BLUZ: Hteli smo da ubacimo emociju u komediju (FOTO)

"Na mene su više uticali filmovi koji su snimljeni u kolima i koji doduše nisu komedije, ali ideja je ista – snimiti zanimljiv film na jednoj lokaciji sa minimalnim resursima"

Objavljeno: 14:18h

Upravo je pristigla informacija da je komediju „Taksi bluz“ za prva četiri dana prikazivanja u bioskopima pogledalo čak 50.000 gledalaca. Dilema nema: početak godine je doneo još jedan veliki srpski bioskopski hit, što je bio direktni povod za ovaj razgovor sa Markom Backovićem, jednim od dvojice scenarista „Taksi bluza“ i velikim zaljubljenikom u sedmu umetnost. Pročitajte, pa trk u bioskop.

Kako se rodila ideja za „Taksi Bluz“ i kako je tekao rad na scenariju?

Pre „Taksi bluza“ napisao sam scenario koji se takođe celim svojim tokom dešava u kolima, čistokrvni triler „U vrtlogu ludila“. Smatrao sam da je to dobra ideja koja može da se realizuje sa malo para. Onda sam došao do producenta Marka Jocića i predložio mu da uradimo komediju koja će se odvijati u taksiju, kroz koji će prolaziti raznorazne mušterije u toku jedne noći.

Njegova prva reakcija je bila da ga to mnogo podseća na Džarmušov film „Noć na zemlji“, ali je onda dodao liniju priče sa dečakom koji je pobegao iz doma i ušunjao se u taksi. Na taj način smo hteli da ubacimo emociju u komediju. Scenario smo pisali sa uživanjem. Bilo je trenutaka kada smo mislili da ništa ne valja, bili blizu odustajanja, da bi već sledećeg dana nastavljali da pišemo sa velikim žarom. To su bila dva meseca čistog uživanja i zabave i nadam se da će gledaoci to prepoznati.

Andrija Milošević  u Taksi bluzu
Andrija Milošević u Taksi bluzu foto: Promo

Da li scenario pisan sa određenim glumcima u vidu? U kom trenutku je postalo jasno da će Andrija Milošević glumiti glavnu ulogu, i da li je to iniciralo neke promene u priči?

U startu smo zamišljali Borisa Komnenića kao mušteriju koja ide na aerodrom, Nikolu Đurička kao jednog od kostimiranih likova, Sandru Silađev kao trudnicu, Zineidu Didakin kao ženu koja radi u pljeskavidžarnici... Naša najveća bojazan bila je da li će se glumcima dopasti scenario.

Andrija Milošević je bio prvi izbor za glavnog junaka i kada je on prihvatio ulogu dalje je teklo dosta lakše. Kasnije, u toku preprodukcije, nas dvojica smo u dogovoru sa rediteljem Miroslavom Stamatovim odabrali još neke glumce koji su se pokazali kao odličan izbor.

Boris Komnenić u Taksi bluzu
Boris Komnenić u Taksi bluzu foto: Promo

Domaćih komedija nikad dosta. Koje su ti omiljene i koje su na najviše uticale na tebe tokom pisanja scenarija? A strane?

Nisam ljubitelj komedija, čak ih vrlo retko gledam. Volim komedije apsurda kakve snima Kventin Dupju, ali preferiram trilere, horore i misterije. Na mene su više uticali filmovi koji su snimljeni u kolima tipa „Opasni poziv“ („Locke“) ili „Vozilo 19“ („Vehicle 19“) koji doduše nisu komedije, ali ideja je ista – snimiti zanimljiv film na jednoj lokaciji sa minimalnim resursima.

Sandra Silađev u ulozi trudnice
Sandra Silađev u ulozi trudnice foto: Promo

Koliko je film veran scenariju po kome je rađen i koliko si zadovoljan konačnim rezultatom?

Prilično je veran i veoma sam zadovoljan kako je reditelj Miroslav Stamatov to uobličio na kraju. Mislim da je celokupna ekipa uživala u stvaranju ovog filma i svako od njih je doprineo da film na kraju izgleda tako kako izgleda. Naravno, ima improvizacije koja je proistekla na samom setu u smislu dijaloga, ali takve stvari samo oplemenjuju scenario. Na moju veliku žalost, dve prilično zanimljive scene su morale da budu izbačene zbog vremenskog ograničenja koje smo imali.

Kaži mi nešto o „Izolaciji“, filmu koji treba da režiraš i koji je FCS podržao na konkursu za razvoj projekta?

„Izolacija“ je psihološki triler. Priča prati Jovana, mladog biologa, koji dobija posao nadgledanja životinja i održavanja istraživačke opreme duboko u nenaseljenoj šumi. Njegov zadatak je da provede nekoliko dana potpuno izolovan u šumi. Kada bude shvatio da nije sam, strah, paranoja i sumnja počeće da truju tu idiličnu atmosferu.

Ovo je ukratko plot filma koji je predviđen da bude spoj evropskog autorskog i američkog žanrovskog filma uzimajući najbolje elemente pomenutih škola u specifičnoj sublimaciji. Projekat je dobio sredstva Filmskog centra Srbije za razvoj, ali se nadamo da ćemo napraviti korak više na nekom od sledećih konkursa i snimiti ovaj film.

BONUS VIDEO: Kusturici nagrada koju je dobio Nelson Mandela (KURIR TV)

(Đorđe Bajić / Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.