SRBI I HRVATI SU JEDAN TE ISTI KOMAD... Najjači hrvatski reper VOJKO VRUĆINA govori za Espreso
Foto: Facebook

INTERVJU

SRBI I HRVATI SU JEDAN TE ISTI KOMAD... Najjači hrvatski reper VOJKO VRUĆINA govori za Espreso

Najduhovitji reper Balkana za "Espreso" je pričao o muzici, odnosima Srbije i Hrvatske, žurkama, cajkama, pa i o Mundijalu

Objavljeno:

Vojko V dolazi bolje se pazi!

Ovi stihovi otvaraju veliki hit "Ne može" hrtvatskog hip-hop muzičara Andrije Vujevića, poznatijeg kao Vojko V.

Njegov prvi solo album, nazvan jednostavno "Vojko V" mnogi su već proglasili za album godine. A slušajući i gledajući prve singlove sa albuma, koji su već jako popularni na Jutjubu, jasno nam je čemu toliko uzbuđenje.

Ovaj album donosi pravo osveženje na regionalnu hip hop scenu. Duhovit, provokativan, propraćen vrhunskim spotovima, izdvaja se od ostalih upravo zbog nepretencioznosti i drugačijih tema.

Od fekalija, uvrnutih seksualnih odnosa, tmurne svakodnevnice, sve do zezanja i samopreispitivanja, Vojko repuje iskreno, sa zdravom dozom ironije i čuđenja nad ponekad nadrealnim dešavanjima na Balkanu.

Reper je najavio i da će ovaj deo biti tek prvi deo trilogije, a očekuju nas i albumi "Dvojko" i "Trojsko".

Sa Vojkom smo razgovarali o muzici, odnosima Srbije i Hrvatske, žurkama, cajkama, pa i o Mundijalu.

ZOVI ČOVIKA 1.000.000 VIEWSA

A post shared by Vojko Vrućina (@vojkofau) on

Bio si član Dječaka i Kiše Metaka, kako si odlučio da se otisneš u solo karijeru?

- Sa vremenom je svatko od nas sve više imao svoj pogled na to kako muzika treba zvučati i sve teže je to bilo usinkronizirati. Nakon izlaska Dječačke „Firme“ dobro sam razmislio o tome šta mi je najpametnije dalje i shvatio sam da mi je solo album najlogičniji potez.

Dok mnogi repuju o kriminalu i drogi, sa čime prosečan slušalac može tek donekle da se poistoveti, čini se da ti repuješ o onome što je blisko svakom od nas. Kako bi opisao svoj “pravac” i zašto baš takve teme?

- Nemam nijednu tetovažu tako da mislim da ne bi bilo uvjerljivo da repam o kriminalu i drogi. Odlučio sam repati iz svoje perspektive, ne govoriti u ničije drugo ime, tako da kad izađem na pozornicu riječi koje izgovaram budu uvjerljive.

Sarađivao si sa nekoliko srpskih muzičara. Na Jutjubu uvek osvanu komentari kako to više radi za odnose dve zemlje nego zvanična politika. Da li misliš da je to tačno i može li muzika ( odnosno kultura) zaista pomoći da se poboljšaju odnosi?

- Mislim da je naš poznati književnik Miroslav Krleža to najslikovitije i najtočnije opisao: "Srbi i Hrvati su jedan te isti komad kravlje balege koji je kotač zaprežnih kola povijesti slučajno prerezao na pola."

Veruješ li da društveno angažovana muzika može barem malo promeniti nešto na bolje?

- Društveno angažirana muzika ne može promijeniti ništa, može samo uspaliti mlađu publiku u njihovom hormonalnom zanosu za pravdom.

U Zagrebu je nedavno pokrenut radio sa “cajkama” , koji baš dobro prolazi, iako se kao te pesme navnodno ne slušaju u Hrvatskoj. Zašto se ljudi srame te muzike i toliko se trude da sve ubede da to ne slušaju?

- Prvenstveno jer smo mi Hrvati Balkanci, ali glumimo da nismo. Čini mi se da je drugi razlog šta se slušaju cajke zato jer alternativna scena ne nudi ništa pametnije. Kad preslušam par pjesama hrvatske „alternative“ odmah upadnem u tupilo.

Znamo da je do saradnje sa Tončijem Huljićem došlo slučajno, a pošto si samplovao i Cecu, da li bi sarađivao s njom da ti ponudi?

- Sumnjam, vjerojatno bih radi toga imao problema.

Šta misliš o saradnji alternativnih muzičara sa “mejnstrim” zvezdama? Da li se time gubi integritet, ili je to super način za dolazak do šire publike?

- Sve ovisi o načinu na koji se to odradi, može ispast odlično, a može ispasti i katastrofa.

Ko je idejni tvorac tvojih spotova, koji su daleko ispred većine spotova domaće scene?

- Spotove za „Pastu“ i „Ne može“ je radio Rino Barbir i njegova ekipa, a „Zovi Čovika“ je radio Marijan Jurčević, obojica su mladi tipovi iz Splita.

Da li si zaista dobio besplatnu picu i kokoš?

- To je poslovna tajna.

Mnogi rep muzičari jako često pevaju o narkoticima u svojim pesmama, a ti si se od toga lepo ogradio :). Ipak, koliku odgovornost misliš da imaju muzičari koji pominju drogu što se tiče svog uticaja na fanove?

- Muzičari ne moraju odgajati svoje slušatelje, tu odgovornost imaju njihovi roditelji. Muzičari su tu da zabavljaju publiku radeći muziku o onome šta ih goni: ljubav, droga, seks, nasilje, šta god. Publika je tu da sluša ili ne sluša.

Čemu ćeš uvek reći “ne može”?

- Ljudima iz šta mi dolaze na vrata naplatiti račun za Hrvatsku Televiziju.

Primetili smo da si ljubitelj elektronske muzike, koji je najbolji rejv na kojem si bio?

- Nikad nisam išao na baš rave-party, bio sam premlad kad je to bilo u điru u Splitu. Zadnji dobar techno na kojem sam bio je na Sea Star festivalu u Umagu kad je vrtio DJ Umek.

Kako je nastala legendarna pesma Kiše metaka “Namazan u kocki”?

- Koliko se sjećam, nastala je kao najava za koncert Kiše Metaka u klubu Kocka. Mislim da je tekst napisan i snimljen u roku od 45 minuta, stvarno je brzo napravljena i izbačena. A ni u spot se nije ulagalo previše truda.

Kada ćeš doći u Beograd da idemo na splavove? Gde Srbi mogu najbolje da se provedu u Zagrebu i Splitu?

- Dogovara se nešto za jesen, trebao sam biti na beer festu ovo ljeto ali mi je uletilo nešto bitnije. Ne bih znao preporučiti klubove za provod, ispao sam iz toka, zadnji put kad sam izašao bio mi je dobar klub Central u Splitu, ima ukrajinske koje plešu u kavezu i vise sa stropova.

Pomenuo si da ti je super srpski sastav Bekfleš (Klika), možemo li očekivati neku epic saradnju?

- Poslali su mi neke beatove, vidit ću ako mi padne šta na pamet.

"posli vikenda puše južina pun je misec i svi smo malo MAĆARE"

A post shared by Vojko Vrućina (@vojkofau) on

Kakvu muziku slušaš?

- U zadnje vrijeme slušam novi album britanskog benda Autechre i odličan mi je zajednički album od Kanyea i Kid Cudija Kids See Ghosts.

Mnogo se frke diglo u regionu zbog utakmice Srbija - Švajcarska i orlova koje su pokazivali igrači sa Kosova. Kako si ti to doživeo?

- Ne pratim nogomet

Dokle može Hrvatska u Rusiji?

- Ne znam.

I za kraj - kakvu facu ima čovek koji prodaje knjige na pjaci?

- Sumnjivu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.