Kako je Beograđanka za 7 dana postala Marokanka: I šta će, do vraga, BG u sred Maroka? (FOTO)
Foto: Ivana Kovačević

ekspedicija

Kako je Beograđanka za 7 dana postala Marokanka: I šta će, do vraga, BG u sred Maroka? (FOTO)

Mnogo dugo sam imala želju da posetim Maroko. Smatrala sam je egzoitčnom zemljom, međutim kada sam se najzad našla tamo, shvatila sam da nije onakva kakvom sam je zamišljala. Nije egzotična, drugačija je od svega što sam mislila, čarobna je.
Objavljeno: 22:11h

Sređujemo vize na brzinu i još brže krećemo u sedmodnevnu ekspediciju zvanu Maroko.

Let nas je vodio preko Tunisa. Obzirom da je bilo veoma toplo odlučujem da obučem suknjicu i majicu na bretele i ako znam da idemo u muslimansku zemlju u kojoj bi trebalo da poštujemo njihovu kulturu i način oblačenja.

Verovala sam da ćemo sa aerodroma brzo stići u hotel, da ću se presvući i biti prikladno obučena, međutim...

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Letimo biznis klasom za Kazablanku i jedini smo u avionu bez ihrama. Svi ostali putnici bili su odeveni u tradicionalne duge bele haljine vraćajući se sa hodočašća u Meki, u Saudijskoj Arabiji.

Na aerodromu nas čeka ogromna količina kanistara vode koja se specijalnim dozvolama prenosi iz Meke. Sveta voda.

foto: Ivana Kovačević

Galoni i galoni vode stižu, a našeg prtljaga ni na vidiku. Zadržali smo se par sati na aerodromu, gledamo u traku za prtljag, ali naših kofera nigde. Ostajemo još neko vreme na aerodromu "Muhamed V". Nada umire poslednja.

Popunjavamo formulare za izgubljeni prtljag i odlazimo ka hotelu.

Hrana i pivo leče sve, tako je bilo i ovog puta. Do kasnih sati prepričavamo današnje dogodovštine i odlazimo umorni na spavanje.

Imamo već dogovoren plan za taj dan prvo odlazimo na aerodrom da vidimo da li ćemo danas imati više sreće. Rekoh vam da sam oskudno obučena krenula na put. što je bilo dok nam nisu vratili kofere. Kupujem maramu da se pokrijem koliko je moguće, ali mi se čini da to još više bode oči prolaznicima na ulici. Smejemo se i zafrkavamo na tu temu i ako mi baš i nije sve jedno.

Kazablanka je najveći grad Maroka, industrijski i ekonomski centar države. Centrom grada dominira francuska arhitektura. Spoj evropskog i afričkog senzibiliteta vidljiv je na svakom koraku. Uočljiva je velika beda na ulicama, a onda se nađete u delu grada pored okeana gde sve blješti i sija i gde je raskoš ogromna.

foto: Ivana Kovačević
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.