A el dolazi Indijana Džouns? Istraži, prikaži, znanje pokaži i pravac na Noć istraživača! (FOTO)
Foto: Promo

svetski događaj

A el dolazi Indijana Džouns? Istraži, prikaži, znanje pokaži i pravac na Noć istraživača! (FOTO)

Sedma Noć istraživača u Srbiji održaće se u petak, 30. septembra u dvanaest gradova širom zemlje, ove godine pod sloganom „Istraži, prikaži, znanje potraži“.
Objavljeno: 16:29h

U više od 250 gradova održaće se 11. Evropska Noći istraživača, manifestacije koja ima za cilj da pre svega mladima, približi posao istraživača i ukaže na sve načine na koje hrabri naučnici menjaju svet na bolje.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

U prošlogodišnjoj, jubilarnoj, desetoj Noći istraživača učestvovalo je 1,1 milion građana zajedno sa 18.000 istraživača u 280 gradova Evrope i sveta.

Noć istraživača u Srbiji održaće se u čak 12 gradova: Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Požarevcu, Petnici, Inđiji, Zrenjaninu, Pančevu, Šapcu i Subotici a ulaz na sve događaje biće besplatan.

“Cilj Noći istraživača je da promoviše naučnu karijeru kao izbor mladih i neopredeljenih. Školarci, kao ciljna grupa, bilo osnovci ili srednjoškolci, su oni kojima treba da skrenemo pažnju na značaj nauke, a istovremeno da im pokažemo koliko je nauka zabavan i kreativan posao. Iako smo odavno prevazišli stereotipe o naučnicima u filmovima, u stvarnom svetu stereotipi i dalje postoje i krajnje je vreme da ih se rešimo. Iz tog razloga pokušavamo da na svakoj manifestaciji Noći istraživača, sem istraživanja i profesionalnog života, pokažemo hobije i druga interesovanja naučnika iz privatnog života”, objasnila je dr Tanja Adnađević, naučna saradnica Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" i koordinatorka Noći istraživača.

foto: Promo

Migracijama će se, poslednjeg petka u septembru od 17 do 22 časa, baviti program Noći istraživača u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Pirotu, Požarevcu, Inđiji i Petnici.

U Beogradu istraživači će dočekati posetioce na Kalemegdanu, kod fontane “Borba” i na Savskom šetalištu, Muzeju Vuka i Dositeja, Francuskom institutu i Baranoya Caffe Baru.

U Požarevcu na Glavnom trgu, u Ulici Branka Radičevića i Prvoj gimnaziji u Kragujevcu, zatim Tvrđavi i Letnjoj pozornici u Nišu, centralnim ulicama Pirota, pešačkoj zoni u Inđiji i u Istraživačkoj staniciPetnica, sve radoznale umove koji odluče da prošetaju stazom znanja očekuju odgovori na pitanja šta su to migracije, kakve mogu biti, zašto se ljudi sele, i zašto migracije postoje i u muzici, jeziku i među pticama.

foto: Promo

Uobičajno je da svi putevi vode u Beograd, ali će istraživači krenuti u suprotnom smeru. Prvi put će svi gradovi imati istovetan program. Za one koji vole da se takmiče, i pobeđuju, spremna je posebna zabava u kojoj će oni najhrabriji dobiti priliku da pobede ekipu naučnika u kvizu znanja ili u društvenoj igri. Istraživači će posetioce povesti na četiri strane koje vode različitim putevima i mestima do zajedničke istine. Vikimedijanci će pokazati posetiocima kako se prave staze saznanja u najvećoj on-line enciklopediji, dok će školarci vršnjaci pokazati kako se postaje naučnik.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.