UMRO STANISLAV ŽIVKOVIĆ: Srbija se OPRAŠTA od IZUZETNOG čoveka i STRUČNJAKA
Dobitnik je ULUPUDS-ove i Vukove nagrade za životno delo, Foto: Printscreen

in memoriam

UMRO STANISLAV ŽIVKOVIĆ: Srbija se OPRAŠTA od IZUZETNOG čoveka i STRUČNJAKA

Bio je redovni profesor Univerziteta umetnosti u Beogradu

Objavljeno:

Ugledni istoričar umetnosti dr Stanislav Staša Živković (1923-2020) preminuo je prekjuče u staračkom domu "Lug" u Mladenovcu. Jedan od naših najboljih poznavalaca srpskog slikarstva proteklog veka proveo je bogat život sa slikama i slikarima.

Vodio je Galeriju Kulturnog centra Beograda i dve decenije bio upravnik Galerije SANU, gde je organizovao prvih pedeset likovnih odnosno tematskih izložbi. Bavio se naučnoistraživačkim radom, objavio više od dvadeset knjiga, među kojima su monografije o slikarima, Beogradskoj umetničkoj školi, impresionistima, srpskom slikarstvu 20. veka.

Organizovao je više od 400 pojedinačnih, grupnih i tematskih izložbi, a sarađivao je sa muzejima u Moskvi, Berlinu, Njujorku, Veneciji.

Bio je redovni profesor Univerziteta umetnosti u Beogradu, ali i državni reprezentativac u mačevanju i međunarodni sudija. Autor je brojnih mačevalačkih mizanscena u pozorištu i na filmu. Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu predavao je mačevanje i istoriju umetnosti.

Bio je predstavnik Srbije u ekspertskom timu za raspodelu kulturnih dobara i godinama je pokušavao da uđe u trag delima koja su krasila diplomatska predstavništva države, borio se protiv falsifikatora u svim umetnostima.

Dobitnik je ULUPUDS-ove i Vukove nagrade za životno delo.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.