VELIKI MUZEJI U SAD PRINUĐENI DA RASPRODAJU DELA IZ SVOJIH KOLEKCIJA da bi preživeli pandemiju
Foto: Wikimedia Commons/https://www.christies.com/lotfinder/lot_details.aspx?intObjectID=6281980

muzeji

VELIKI MUZEJI U SAD PRINUĐENI DA RASPRODAJU DELA IZ SVOJIH KOLEKCIJA da bi preživeli pandemiju

Njujorški Bruklinski muzej prodao je na aukciji remek delo nemačkog renesansnog slikara Lukasa Kranaha Starijeg "Lukrecija" za 6.6 miliona dolara - što je pokrilo samo manji deo njihovih redovnih troškova

Objavljeno: 15:11h

Pandemija je donela gotovo neverovatan obrt kada su u pitanju muzeji - pogotovu oni u zemljama koje praktikuju takozvanu liberalnu kulturnu politiku, među kojima je Amerika nesumnjivo najuticajnija.

Tako je nedavno u SAD doneta odluka da se muzejima dozvoli trgovina delima iz sopstvenih kolekcija, praksa koju inače najstrože zabranjuje "Etički kodeks" ICOM-a (Međunarodni savet muzeja), kao ključni dokument koji definiše muzej, njegove obaveze i prava. Naime, ova odluka je doneta kako bi muzeji preživeli narastajuću ekonomsku krizu uz pomoć sopstvenih resursa, odnosno prodajom umetničkih dela iz svojih kolekcija.

Bruklinski umetnički muzej je tako proteklog vikenda, na aukciji u njujorškom "Kristiju", prodao devet od ponuđenih deset dela, među kojima i "Lukreciju", remek delo Lukasa Kranaha Starijeg iz 16. veka. Privredili su na ovaj način 6,6 miliona dolara, iako uprava muzeja naglašava da im je potrebno najmanje 40 miliona dolara u cilju održavanja kolekcija i isplaćivanja plata malom broju preostalih zaposlenih kustosa dok muzej ne počne da radi na uobičajen način. U to ime će već sledeće nedelje na aukciji kod "Sotbija" ponuditi dela Monea, Degaa, Miroa, Matisa i još nekih poznatih umetnika iz svojih kolekcija.

Bruklinski muzej (Brooklyn Museum) nije usamljen u ovoj situaciji. Njegov primer će slediti i drugi, iako je reč o postupku bez presedana u istoriji svetskih muzeja.

U Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Rusiji i drugim zemljama u kojima je država osnivač najvećeg broja muzeja, među koje spada i Srbija, situacija je nešto bolja za sada, jer država usmerava sredstva koja donekle saniraju krizu. Međutim, nema ni najmanje sumnje da ta sredstva nisu ni približno dovoljna, i da smo ušli u proces takvih promena čije će posledice za mnoge biti negativne, bojimo se i dugoročne.

Ilustracija: "Lukrecija" Lukasa Kranaha Starijeg (verzija slike iz 1550. - Kranah Stariji slikao je motiv rimljanske plemkinje Lukrecije koja je izazvala nastanak rimske republike desetinama puta tokom života, uvek drugačije) prodata ovog vikenda u njujorškom "Kristiju", donedavno u posedu Bruklinskog muzeja.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.