ITALIJANSKI HIRURG JE NA OVOJ SLICI PREPOZNAO SIMPTOME JEZIVE BOLESTI koju smo otkrili tek u 20. veku
Rembarnt Van Rijn - Vitsaveja u kupatilu (ulje na platnu 142 x 142 cm), Foto: Wikimedia Commons

umetnost i nauka

ITALIJANSKI HIRURG JE NA OVOJ SLICI PREPOZNAO SIMPTOME JEZIVE BOLESTI koju smo otkrili tek u 20. veku

Lekar je na slici prepoznao mogući simptom bolesti, ali biografski podaci nisu u skladu sa njegovom dijagnozom. Žena koja je pozirala na slici poživela je još devet godina, što bi teško mogla da je zaista imala rak dojke.

Objavljeno: 16:11h

Rembrant je jednu od najpoznatijih slika “Vitsaveja u kupatilu” naslikao 1654. tako što mu je pozirala njegova dugogodišnja ljubavnica Hendrike Stofls.

U pitanju je biblijski motiv iz Starog Zaveta, opisan u 2. knjizi Samuilovoj, najveći greh koji je, inače pravedni car David počinio u svom životu. Isti motiv Rembrant je naslikao i jedanaest godina ranije, sa istim modelom.

Rembrant Van Rijn - Vitsaveja u kupatilu 1643.
Rembrant Van Rijn - Vitsaveja u kupatilu 1643.foto: Wikimedia Commons

Činjenica da je oba puta slici dao ime prema biblijskoj priči o grehu ukazuje na njegov osećaj krivice vezan za strast koju je osećao prema modelu. Hendrike Stofls je bila najpre služavka u Rembrantovoj kući, a kada se njegova zakonska supruga Saskia razbolela i umrla nakon porođaja, Hendrike je postala njegova ljubavnica i de facto supruga, jedino što zbog odredaba u testamentu prethodne supruge nije mogao da se ponovo oženi da ne bi ostao bez sredstava za život. Hendrike je 1654. rodila ćerku Rembrantu, zbog čega je pozvana na suđenje u Luteranskoj crkvi i osuđena je zbog bludničenja na zabranu pričešćivanja.

Zahvaljujući medicini 20. veka, na grudima Rembrantove ljubavnice Hendrike Stofls otkrivena je neobična i zloslutna tačkica. Da li je moguće da je umetnikova muza i ljubav imala rak dojke?

foto: Wikimedia Commons

Godine 1967. jedan italijanski hirurg bio je u poseti Rajksmuzeumu u Amsterdamu. Tamo je prvi put video Rembrantovo čuveno delo “Vitsaveja u kupatilu” koje se nalazilo na pozajmici iz pariskog Luvra. Hirurg je odmah primetio bezbojnu tačkicu na levoj dojci i kako ona deluje otečeno u delu ispod pazuha.

foto: Wikimedia Commons

Drugim rečima, radilo se o karakterističnim simptomima raka dojke. Naravno, u 17. veku ova bolest je bila potpuno nepoznata. Teoriju da je Hendrike u trenutku kada ju je Rembrant slikao imala opaku bolest podržala su i dva austrijska hirurga osamdesetih godina prošlog veka.

Delo “Vitsaveja u kupatilu” slavni umetnik je završio 1654. godine. Tada je već dugi niz godina živeo sa Hendrike, ali par nije mogao da se venča zbog odrednica iz testamenta Rembrantove prve žene koja je preminula skoro deceniju ranije.

Iste godine kada je delo nastalo, Hendrike je rodila ćerku Korneliju. Oni koji osporavaju teoriju da je u to vreme imala rak, kao kontraargument za neobičan izgled njenih grudi navode upravo iscrpljenost posle porođaja i dojenje.

Još jedan argument koji osporava teoriju o raku je činjenica da je Hendrike umrla devet godina kasnije. Iako tačan uzrok smrti nije poznat, te godine kuga je pogodila Amsterdam, pa se pretpostavlja da je “crna smrt” a ne rak, odnela i ovu damu.

Bonus video:

espreso.co.rs/objektiv.rs


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.