DUPLITEKTURA: ZAŠTO SE U KINI GRADE DUPLIKATI EVROPSKIH I AMERIČKIH GRADOVA I SELA?
Kineska kopija Pariza - Sky City, Foto: Printscreen Youtube

arhitektura

DUPLITEKTURA: ZAŠTO SE U KINI GRADE DUPLIKATI EVROPSKIH I AMERIČKIH GRADOVA I SELA?

Tiandučeng je replika Pariza na dalekom istoku, jedna od mnogobrojnih arhitektonskih replika evropskih, američkih i afričkih gradova, sela ili pojedinačnih zdanja i spomenika koji niču širom Kine.

Objavljeno: 13:07h

Širom Kine niču duplikati celih gradova ili znamenitih pojedinačnih objekata iz Evrope, SAD, Afrike i drugih delova sveta. Grade ih kineske lokalne vlasti, ali i bogati pojedinci, poput replike Bele kuće koju je sagradio neimenovani milioner u gradu Šandžan.

Zapadnjaci za sada sa čuđenjem i pritajenim podsmehom gledaju na ovu modu kineskog društva, dok je država Egipat uložila zvanični protest u UNESCO-u zbog gradnje replike sfinge iz Gize, pa je Kina taj projekat obustavila.

Najpoznatija replika je duplikat centra Pariza - Tiandučeng (Nebeski Grad), sagrađen u okolini grada Hangžou, prestonice pokrajine Žeđijang, grada sa više od 10 miliona stanovnika, oko 100 km jugozapadno od Šangaja. Zamišljen kao ekskluzivno naselje za oko 10 hiljada stanovnika, Tiandučeng nikada nije u potpunosti oživeo - možda zbog relativno skupih stanova, ili zbog osećaja bizarnosti koju i veliki broj kineskih državljana oseća kada su u pitanju ovakvi projekti, neveliki broj stanova je useljen, a većina lokala ne radi. Iako je replika besprekorna, kineski Pariz nije postao ono što su njegovi tvorci planirali - turistička atrakcija.

Kopija londonskog Tauer Bridža
Kopija londonskog Tauer Bridžafoto: Printscreen Youtube

Sličan je slučaj i sa replikom Londona, Venecije, Amsterdama, Firence, Barselone i brojnih francuskih, skandinavskih i švajcarskih sela. Kuća u replici američkog gradića Džekson Hol iz države Vajoming, koja se nalazi nedaleko od Pekinga, košta oko 2 miliona dolara.

Venčanje u kopiji anglikanske kapele
Venčanje u kopiji anglikanske kapelefoto: Printscreen Youtube

Ovim kulturnim fenomenom bavi se Bjanka Bosker u svojoj studiji "Originalne kopije" ("Original Copies"). Bjanka Bosker u intervjuu tvrdi da su razlozi za gradnju ovih replika višestruki - pre svega, turistički, mnogi Kinezi još uvek ne mogu sebi da priušte putovanje u Evropu pa im poseta replikama omogućuje da dožive kako izgledaju najpoznatiji gradovi i sela sveta. Iako postoje i brojni kineski arhitekti koji se protive gradnji replika kao znaku lošeg ukusa i trošenju sredstava koja se mogu ulagati i u originalna zdanja, u kineskoj kulturi je dobra kopija nešto što zaslužuje poštovanje. Najzad, za neke pojedince je to stvar ličnog prestiža, poput čoveka koji je sagradio kopiju Bele kuće i u njoj živi.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.