DVADESETOGODIŠNJAK KOJI JE UDARIO PESNICOM PIKASOVU SLIKU u Tejt muzeju kao "performans" dobio 18 meseci zatvora
Foto: Wikipedia

5 minuta slave

DVADESETOGODIŠNJAK KOJI JE UDARIO PESNICOM PIKASOVU SLIKU u Tejt muzeju kao "performans" dobio 18 meseci zatvora

"Ne vidim ništa što može da posvedoči da ste Vi bili išta drugo osim dvadesetogodišnjak koji traži način da postane slavan," zaključio je sudija. Izvor: News.Artnet

Objavljeno: 19:01h

Dvadesetogodišnji momak osuđen je na godinu i po dana zatvora zbog napada na skupocenu Pikasovu sliku u Tate Modern galeriji prošle godine.

Incident se desio 28. decembra prošle godine, kada je Šakil Masi (Shakeel Massey), student španske arhitekture, više puta udario pesnicom Pikasovu sliku iz 1944. godine "Poprsje žene". Na ruci je imao metalni "bokser" ali je umotao ruku u šal da bi tako probio zaštitno staklo, pocepavši platno pre nego što ga je strgao sa zida.

Masi je tada rekao stražarima koji su ga priveli da je to bio "performans". Prema pisanju Evening Standarda, sa sobom je imao napisanu belešku u kojoj je procenjivao koliko je zatvorske kazne očekivao da će dobiti za ovaj postupak. U toj belešci takođe je spominjao i poslednji slučaj javnog vandalizma u ovom muzeju, kada je poljski umetnik Vladimir Umanec 2012. godine uništio lice na slici Marka Rothka i tako izneo svoj umetnički stav.

Pikasova slika o kojoj je reč, portret njegove tadašnje muze, Dore Mar, vredna je oko 26 miliona dolara, procenjuje muzej. U vlasništvu je privatnog kolekcionara, ali je na pozajmici u Tejtu od 2011. Restauracija slike trajaće 18 meseci i koštaće oko 450 hiljada dolara.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.