KRISTOFER KOLUMBO JE SIMBOL ZLA: Gradonačelnik Čikaga naredio uklanjanje dve statue kolonizatora
Foto: Printscreen

revizija istorije

KRISTOFER KOLUMBO JE SIMBOL ZLA: Gradonačelnik Čikaga naredio uklanjanje dve statue kolonizatora

Talas protesta "Crni životi su važni" dali su zamah već decenijama prisutnim zahtevima da se preispita uloga Kristofera Kolumba u američkoj i svetskoj istoriji. Zvaničnici grada Čikaga odlučili su da više ne žele da imaju spomenike posvećene ovoj mračnoj ličnosti u svom gradu.

Objavljeno: 20:18h

Rano jutros u Čikagu po naređenju gradonačelnika Lorija Lajtforta uklonjene su dve statue Kristofera Kolumba koje su stajale u parkovima, nedelju dana nakon što su se demonstranti sukobili s policijom pokušavajući da sruše jedan od spomenika italijanskom istraživaču.

Veliki kran iskorišćen je kako bi se sa pijedestala uklonila statua u čikaškom parku Grant. Manja grupa okupljenih klicala je dok se statua rušila oko 15:00 časova, prenosi AP.

Druga statua je uklonjena oko 5:30 ujutro iz parka Arigo u čikaškom naselju Mala Italija. U saopštenju objavljenom nakon što su statue srušene, kancelarija demokratskog gradonačelnika navela je da su one „privremeno uklonjene ... do daljnjeg”, prenosi Tanjug.

Statue su uklonjene kao odgovor na demonstracije koje su postale opasne i za demonstrante i za policiju, ali i da se predupredile namere pojedinaca koji su hteli da samostalno sruše statuu Grant Parka na krajnje opasan način.

Obe statue vandalizovane su prošlog meseca. Statue Kolumba srušene su ili uništene i u drugim američkim gradovima, pošto su demonstranti pozvali na uklanjanje kipova Kolumba, tvrdeći da je on odgovoran za genocid i eksploataciju starosedelaca u Americi.

Bonus video:

espreso.co.rs/tanjug


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.