Policija pronašla ukradeni rimski spomenik iz Vinče
Foto: Boris Subašić

arheologija

Policija pronašla ukradeni rimski spomenik iz Vinče

Kako se navodi, spomenik star 19 vekova, policija je pronašla jutros u Begaljici, u blizini manastira Rajinovac, a autentičnost je potvrdio kustos Narodnog muzeja u Beogradu.

Objavljeno: 20:22h

Policija je pronašla rimski spomenik koji je nedavno ukraden sa nalazišta u Vinči, saopštio je danas MUP Srbije.

Kako se navodi, spomenik star 19 vekova, policija je pronašla jutros u Begaljici, u blizini manastira Rajinovac, a autentičnost je potvrdio kustos Narodnog muzeja u Beogradu.

Policija intenzivno radi na identifikaciji i pronalasku izvršioca tog krivičnog dela.

Naime, taj rimski spomenik neprocenljive vrednosti, star 19 vekova, tek što je pronađen kod Vinče, ukraden je za nešto više od 24 sata, pisao je ranije "Blic".

Lopove nije omela ni težina spomenika od skoro pola tone.

Prema saznanjima "Blica", taj izuzetan i jedinstven spomenik pronađen je u petka, 10. jula, prilikom zemljanih radova na deponiji Vinča.

Iako je obaveštena uprava deponije i sa nadležnima dogovoreno da se spomenik zaštiti kako bi već u ponedeljak ujutru mogao da bude bezbedno transportovan u Narodni muzej u Beograd, spomenik je "nestao" između subote u 17 časova i nedelje u osam časova.

Narodni muzej obavestio je policiju o krađi.

U pitanju je epigrafski spomenik, kameni spomenik sa uklesanim tekstom na latinskom jeziku, a oni su izuzetno retki u svetu i ne idu na zvanične aukcije već se prodaju "ispod ruke".

Pronađeni pa ukradeni spomenik na teritoriji Srbije, prema prvim procenama, jedinstven je u svetu zbog svega što na sebi ima - od sačuvanih stopala do latinskog natpisa u 15 redova.

Otuda njegova, uslovno rečeno, materijalna vrednost prevazilazi sve dosadašnje cifre.

Na osnovu natpisa na spomeniku, na latinskom, stručnjak Narodnog muzeja ustanovio je da je spomenik pripadao čoveku visokog viteškog staleža.

Tokom vojničke službe rukovodio je različitim vojnim odredima i službovao u tri legije. Učestvovao je u ratu sa Dačanima i Parcanima i tokom svoje službe više puta bio odlikovan za vojničke vrline.

Posebna vrednost tog spomenika za Srbiju i Beograd jeste u činjenici da je pronađen na originalnom mestu - nekadašnjeg antičkog Singidunuma.

Otuda je izuzetan istorijski i kulturološki dokument trajanja Beograda. Podatak o vojevanju i prisustvu visokog rimskog zvaničnika, a koji je ispisan na njemu, svedoči o Beogradu kao važnom vojničkom centru.

Bonus video:

espreso.co.rs/tanjug


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.