Mirko Ilić dobio prestižnu američku nagradu časopisa Communication Art za plakate Jugoslovenskog dramskog pozorišta
Foto: Youtube printscreen

nagrada

Mirko Ilić dobio prestižnu američku nagradu časopisa Communication Art za plakate Jugoslovenskog dramskog pozorišta

Ugledni grafički dizajner Mirko Ilić dobio je prestižnu nagradu za vrhunsko ostvarenje u domenu ilustracije (Award of Excellence 2020), koje godišnje dodeljuje američki časopis "Communication Art", za plakate predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta - "Vrat od stakla", "Lorencačo", "Natan Mudri", "Ujka Vanja" i "Selestina". Piše Marija Jakovljević / Nova.rs

Objavljeno: 22:00h

Nedavno su se i u knjizi “American Illustration 39”, koja prikazuje najbolje ilustracije američkih dizajnera u 2019. godini, našli radovi Mirka Ilića, između ostalog i rešenja za plakate predstava “Lorenčaco” i “Ujka Vanja” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Luksuzno izdanje “American Ilustration”, koje ove godine izlazi 39. put, prati i izložba pobedničkih radova.

foto: Mirko Ilić Corp

U aprilu ove godine serija plakata koju je Mirko Ilić uradio za predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta dobila je Srebrnu nagradu u kategoriji najboljih postera u 2019. godini.

Nagradu dodeljuje renomirani izdavač “Grafis” (Graphis) u svom „Godišnjaku postera 2020“ (Graphis Poster Annual 2020), a nagrađeni su Ilićevi posteri za predstave “Vrat od stakla”, “Ujka Vanja” i “Natan Mudri”.

Jugoslovensko dramsko pozorište već nekoliko sezona veoma uspešno sarađuje sa jednim od najznačajnijih grafičkih dizajnera, ilustratora i primenjenih umetnika današnjice Mirkom Ilićem.

foto: Mirko Ilić Corp

Prvi plakat koji je Ilić uradio za JDP bio je za predstavu “Ajnštajnovi snovi”.

Posle izuzetno uspešne karijere koju je ostvario kao dizajner i strip crtač u Jugoslaviji i Evropi, Mirko Ilić se preselio u Njujork gde živi i radi više od 30 godina.

Radeći za vodeće svetske novine i magazine, poput “Tajma” i “Njujork Tajmsa”, kao i za velike komercijalne klijente, Mirko Ilić je postao nezaobilazno ime svetskog grafičkog dizajna, a njegovi radovi nalaze se u prestižnim muzejskim kolekcijama poput njujorškog Muzeja moderne umetnosti. Reč je o jednom od najzanimljivijih grafičkih dizajnera i političkih ilustratora koji uživa globalni status zvezde.

U maju prošle godine, Ilićevi plakati za predstave “Vrat od stakla”, “Ujka Vanja” i “Natan Mudri” predstavljeni su na izložbi “Nedelja dizajna” u Viljnusu.

foto: Mirko Ilić Corp

Mirko Ilić je prošle godine proglašen i jednim od sto najboljih ilustratora na svetu u “Taschen” knjizi “Ilustratori: 100 najboljih na svetu”.

Među objavljenim ilustracijama je i ona koju je Ilić uradio za predstavu “Vrat od stakla” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Izložba “Mirko Ilić – Trenutak pred katastrofu: strip, ilustracija i dizajn” postavljena je prošlog leta u Kreativnom kvartu Lazareti u Dubrovniku.

Izložba je obuhvatila izbor radova iz svih faza Ilićeve karijere, a iz obilja zapaženih radova svoje mesto na izložbi su našli i plakati koje je Ilić dizajnirao za Jugoslovensko dramsko pozorište.

Ilićevi plakati na temu zaštite od koronavirusa osvanuli su proletos i na ulicama Beograda, istovremeno kad i na Mehnetnu.

espreso.co.rs/nova.rs

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.