VAŽAN SPOMENIK POD ZAŠTITOM DRŽAVE NESTAO SA ARHEOLOŠKOG NALAZIŠTA U VINČI
Vinča -arheološko nalazište, Foto: Wikipedia

kulturni kriminal

VAŽAN SPOMENIK POD ZAŠTITOM DRŽAVE NESTAO SA ARHEOLOŠKOG NALAZIŠTA U VINČI

Veoma važan rimski kameni epigrafski spomenik na latinskom jeziku, koji je jedinstveni istorijski izvor, dobro koje uživa prethodnu zaštitu i vlasništvo je Republike Srbije, pronađen je u petak 10. jula 2020. prilikom zemljanih radova uz put koji vodi ka deponiji „Vinča”, ali je u noći između subote na nedelju nestao sa mesta nalaza, saopšteno je iz Narodnog muzeja u Beogradu. Piše: Milica Dimitrijević / Politika

Objavljeno: 19:59h

Reč je o rimskom mermernom spomeniku iz 2. veka na kome se sa jedne strane nalaze dva stopala u sandalama koja su bila deo skulpture natprirodne veličine, dok se na drugoj strani nalazi natpis na latinskom u 15 redova, na kojem je čitav životopis jednog visokog rimskog zvaničnika.

Budući da arheološki predmeti otkriveni na teritoriji Srbije po zakonu pripadaju Republici Srbiji, a imajući u vidu da je epigrafski spomenik evidentiran i snimljen od strane stručnjaka muzeja i da je pokrenut administrativni postupak za njegovo preuzimanje, njegov nestanak se kvalifikuje kao teška krađa, te je protiv nepoznatog počinioca podneta krivična prijava. Istražni postupak policije je u toku.

Bonus video:

espreso.co.rs/politika.rs


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.