Novo Benksijevo delo u londonskoj podzemnoj železnici pokrenulo debatu
Foto: Printscreen Banksy

angažovana umetnost

Novo Benksijevo delo u londonskoj podzemnoj železnici pokrenulo debatu

Crtež inspirisan sveprisutnom temom - koronavirusom, predstavlja pacove sa hirurškim maskama i gelovima za dezinfekciju ruku.

Objavljeno: 16:49h

Benksi je pokrenuo raspravu o nošenju masaka u Velikoj Britaniji na sebi svojstven način - umetnošću. Njegova najnovija serija crteža osvanula je po londonskom podzemnom prevozu i pokazuje pacove koji muče muku sa nošenjem hirurških maski.

U video klipu koji je autor postavio na Instagram, vidi se kako ulazi u vagon obučen kao radnik čistoće, nedugo pre nego što je ukrasio unutrašnjost vagona crtežima pacova koji, između ostalog, maske koriste i kao padobrane. Video je naslovljen: "Londonsko podzemlje prolazi kroz temeljno čišćenje".

Jedan od crteža prikazuje pacova kako kija, dok se drugi bori da navuče masku, da bi na kraju video klipa Benksi ispisao parafrazu stiha poznatog hita grupe Chumbawamba "Tubthumping" iz 1997. godine "I get lockdown, but I get up again".

Iz londonskih saobraćajnica je potvrđeno da je mural uklonjen kratko nakon što su ga uočili, zbog "anti-grafiti" politike tog preduzeća, ali su javno pozvali Benksija da slobodno stavi novu poruku na nekoj drugoj, adekvatnoj površini.

Rad je nastao kao razrada mogućnosti da nošenje maske u Britaniji postane obavezno, a nakon što je Boris Džonson viđen u javnosti sa maskom.

. . If you don’t mask - you don’t get.

Објава коју дели Banksy (@banksy) дана

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.