UNIŠTEN MURAL "MIOMIR GRUJIĆ FLEKA" U ŠAPCU - U rad akademskog slikara Đurađa Stevanovića iz 2017 ubačen strujomer
"Ko tebe autoritetom, ti njega identitetom" (Miomir Grujić Fleka) foto: J. Gubelić, Foto: Kurir

kultura u srbiji

UNIŠTEN MURAL "MIOMIR GRUJIĆ FLEKA" U ŠAPCU - U rad akademskog slikara Đurađa Stevanovića iz 2017 ubačen strujomer

Ministarstvo kulture Republike Srbije i grad Šabac finansirali su uređenje prolaza u ulici Gospodar Jevremovoj u Šapcu, koji je posvećen znamenitom Šapčaninu, slikaru, radijskom voditelju i kulturnom radniku Miomiru Grujiću Fleki. Nepune tri godine kasnije, mural je uništen nebrigom gradskih komunalnih službi.

Objavljeno: 14:31h

Miomir Grujić Fleka (1954-2003) bio je značajan srpski slikar i nosilac andergraund estetike. Bio je magistar slikarstva i mutidisciplinarni umetnik čija je umetnička praksa zastupljena u svim važnijim istorijama savremene umetnosti post-jugoslovenskog prostora.Pored toga, Fleka je bio važan kulturni radnik, koji je pokrenuo i programski uređivao šabački klub Rupa, bio višegodišnji programski urednik jednog od najboljih evropskih muzičkih klubova osamdesetih - beogradskog muzičkog kluba Akademija i voditelj autorske emisije Šišmiš na radiju B92. Bio je i autor multimedijalnog projekta Urbazona i pokretač i urednik edicije muzičkih izdanja Trotorock, u okviru koje je objavljeno jedanaest značajnih albuma srpske andergraund muzičke scene.

foto: Kurir

Rođen je 1954. godine u Šapcu i već kao srednjoškolac aktivno se uključio u kulturni život grada kao član Kluba mladih stvaralaca Šapca i kolumnista u listovima Plamen, Susreti, Kolokvijum, i 25. maj.

Fleka je bio jedan od osnivača Zavičajnog kluba studenata koji se nalazio u Domu omladine, sadašnjem Kulturnom centru. Delovanje Kluba studenata vezano je za klub Rupa, u kojem je Fleka bio programski urednik svih kulturnih sadržaja. Ovaj klub danas nosi njegovo ime.

foto: Zoran Vujović

Sredinom devedesetih učestvovao je u dokumentarnom filmu Zombietown, i u projektu Child in War engleske grupe KLF, gde je glas u numeri The Magnificent.

Nastanak murala

2017 godine Katarina Janković Popović pokrenula je projekat "Fleka: Zvuk Znak Zrak" koji je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije sa 500 hiljada dinara, grad Šabac sa 200 hiljada dinara i Kulturni centrar Šapca sa 200 hiljada dinara, u okviru kojeg je ranije zapušteni prolaz u ulici Gospodara Jevrema u Šapcu pretvoren u Prolaz Miomira Grujića Fleke, zidarski restauriran i nakon toga oslikan muralom čiji autor je mladi akademski slikar Đurađ Stevanović. Na taj način, grad Šabac je ukazao počast sugrađaninu koji je obeležio kulturni život grada i cele Srbije.

foto: Marta Adžić

Epilog

Kako javlja nedeljnik Podrinske, skupoceni mural je juče uništen tako što su komunalne službe usred slike uzidale kutije za strujomer i time oskrnavile portret Miomira Grujića Fleke.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.