Preminuo veliki bugarski i svetski umetnik Hristo, član dvojca Hristo i Žan Klod
Foto: Wikimedia

In Memoriam

Preminuo veliki bugarski i svetski umetnik Hristo, član dvojca Hristo i Žan Klod

Slavni vajar i konceptualni umetnik Hristo Javašev, poznat samo kao Hristo (Christo), poznat po monumentalnim radovima pakovanja velikih zgrada ili lokaliteta, koje je decenijama radio sa suprugom Žan-Klod (Jeanne-Claude), preminuo je 31. maja u Njujorku u 85. godini.

Objavljeno: 12:07h

Hristo je preminuo u svojoj kući, saopštio je njegov studio, navodeći da je "živeo svoj život u potpunosti, ne samo sanjajući o nečemu što je izgledalo nemoguće, već realizujući ga". "Rad Hrista i Žan-Klod stvorio je zajedničko iskustvo ljudi širom sveta, i njihovo delo živeče u našim srcima i sećanju", naveli su saradnici Hrista, koji je nastavio samostalno projekte, koje je svojevremeno zamislio sa Žan-Klod, i posle njene smrti 2009.

Upakovani Rajhstag
Upakovani Rajhstagfoto: Wikimedia - Oscar Wagenmans

Poznati po umotavanju-pakovanju velikih zgrada, poput pariskog Pont Nefa ili berlinskog Rajhstaga, kao i po drugim monumentalnim instalacijama privremenog karaktera, ali i po samofinansiranju radova i neprihvatanju narudžbina, Hristo i Žan-Klod upoznali su se u Parizu krajem 1958. godine.

I Hristo i Žan-Klod rođeni su 13. juna 1935. godine - on u Sofiji, a ona u Kazablanki. Zajedno su radili 51 godinu, tokom kojih su završili 20 projekata, dok za gotovo 40 nisu dobili dozvole, zbog čega su od njih odustali. Većina njihovih realizovanih projekata prvobitno je bila odbijena, čak i po nekoliko puta, ali su ostajali uporni. Za pakovanje Rajhstaga im je, na primer, trebalo 25 godina da bi dobili dozvolu od nemačkih vlasti.

Čuveni rad “Kapije”, koji su realizovali 2005. u Central parku u Njujorku, pripremali su 26 godina, a podrazumevao je više od 7.500 panoa od narandžastog šafrana koji su visili sa pet metara visokih ramova postavljenih na ukupno 37 kilometara šetališta. Taj rad jedinstvenog umetničkog para koštao je 21 milion dolara, a sredstva su obezbedili prodajom nacrta i drugih radova u vezi sa tim projektom.

Kapije / The Gates, Central park, Njujork
Kapije / The Gates, Central park, Njujorkfoto: Morris Pearl

Kapije / The Gates, Central park, Njujork, foto: Morris Pearl, CC BY-SA 3.0

Hristo je studirao skulpturu u Bugarskoj, koju je napustio 1957. Najpre je otišao u Prag, a potom prebegao u Beč, pa u Ženevu. Po dolasku u Pariz, napustio je klasičnu slikarsku tehniku i počeo da radi velika “pakovanja”. To ga je približilo grupi Novog realizma sa kojom je zajednički i izlagao.

Hristo i Žan-Klod zajedno su radili na razradi projekata, a potom bi Hristo radio crteže, modele i druge pripremne radove.

Umetnički par prodavao je radove direktno kolekcionarima, muzejima i art dilerima. Sredstva za nove projekte, osim prodaje pripremnih radova, obezbeđivali su i prodajom ranih radova iz 50-ih i 60-ih. Nisu prihvatali donacije i sponzorstva bilo koje vrste, pa ni volontersku pomoć. Takođe, nisu uzimali novac od prodaje postera, razglednica, knjiga, filmova, majica i drugih proizvoda u vezi sa njihovom umetnošću.

Kada je Žan-Klod umrla u novembru 2009. godine od komplikacija moždane aneurizme, Hristo je, duboko potresen, najavio da će ispuniti obećanje koje su svojevremeno dali jedno drugom - da će nastaviti njihovu umetnost.

Među umetničkim projektima koje je Hristo samostalno realizovao, a zamislio ga je sa Žan-Klod još početkom 70-ih, jeste “Floating Piers” na jezeru Iseo u severnoj Italiji, koji je omogućio posetiocima da hodaju po plutajućem šetalištu do ostrvceta Monte Isola. Izazvao je bio toliku pažnju da je privremeno morao da bude zatvoren radi održavanja. Šetalište nazvano “The Floating Piers” napravljeno je od 220.000 modularnih plastičnih kocki, koje su potom prekrivene sa 100.000 kvadratnih metara svetlucave tkanine narandžaste boje, koja je zaštitni znak Hrista i Žan-Klod. Konstrukcija je povezana za betonske kubuse, koji poput sidra na dnu jezera, drže plutajuće šetalište.

Veliku pažnju Hristo je privukao i privremenom skulpturom "The London Mastaba" u Hajd parku, odnosno na Serpentajn jezeru, na kojem je "plutala" od juna do oktobra 2018. godine.

Najnoviji njegov projekat u seriji monumentalnih "pakovanja" trebalo je da bude ove jeseni Trijumfalna kapija u Parizu (L'Arc de Triomphe, Wrapped), za čije je umotavanje predviđeno 30.000 kvadratnih metara reciklažnog materijala srebrno-sive boje i 7.000 metara crvene trake. Projekat je odložen za period od 18. septembra do 3. oktobra 2021. godine zbog pandemije korona virusa, a biće realizovan uprkos njegovoj smrti, jer su Hristo i Žan-Klod uvek bili jasni u pogledu toga da će njihovi radovi biti nastavljeni i po njihovoj smrti.

Takođe, velika izložba Hrista i Žan-Klod u Centru "Žorž Pompidu" u Parizu najavljena je od 1. jula do 19. oktobra ove godine.

Hristo, The Arc de Triumph, Wrapped, Project for Paris, Place de l'Etoile, Charles de Gaulle Collage 2018. u dva dela, foto: Wolfgang Volz; rukom crtana mapa - foto: André Grossmann © 2018 Christo
Hristo, The Arc de Triumph, Wrapped, Project for Paris, Place de l'Etoile, Charles de Gaulle Collage 2018. u dva dela, foto: Wolfgang Volz; rukom crtana mapa - foto: André Grossmann © 2018 Christofoto: André Grossmann

Hristo je 1958. godine u jednom pismu naveo: "Lepota, nauka i umetnost uvek će trijumfovati", podsetili su njegovi saradnici, navodeći da se čvrsto drže tih reči i danas.

Bonus video:

espreso.co.rs/seecult.org


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.