Muzej Nikole Tesle ponovo otvoren za posetioce od 2. juna
Foto: Muzej Nikole Tesle

muzej

Muzej Nikole Tesle ponovo otvoren za posetioce od 2. juna

Muzej Nikole Tesle biće ponovo otvoren za posetioce od 2. juna. Muzej otvara vrata posetiocima svim danima osim ponedeljka, u periodu od 10 do 16 časova.

Objavljeno: 14:03h

Muzej Nikole Tesle biće ponovo otvoren za posetioce od 2. juna. Muzej otvara vrata posetiocima svim danima osim ponedeljka, u periodu od 10 do 16 časova.

Stručna vođenja kroz izložbenu postavku biće organizovana na srpskom jeziku, utorkom, četvrtkom i subotom u 12 i 14 časova. Cena ulaznice iznosiće 250 dinara, a za decu predškolskog uzrasta ulaz je besplatan. Grupni obilasci organizovaće se uz prethodnu najavu putem elektronske pošte infoŽtesla-museum.org i telefona 011/2433886.

Zbog mera koje su na snazi u cilju zaštite stanovništva od zarazne bolesti Kovid-19, posetioci će moći da obiđu izložbenu postavku uz poštovanje mera fizičke distance i nošenje zaštitnih maski.

Tokom radnog vremena, u Muzeju Nikole Tesle projektovaće se film koji hronološki prikazuje Teslin život, od rođenja 1856. godine u Smiljanu, preko godina školovanja provedenih u Evropi i prvih zaposlenja i izuma, do odlaska u SAD i najplodnijeg perioda Teslinog rada čiji je rezultat veliki broj izuma, novih tehničkih rešenja formulisanih i zaštićenih kroz preko 300 registrovanih patenata.

Na stalnoj postavci muzeja izloženi su lični predmeti koje je naučnik svakodnevno koristio, instrumenti iz njegovih laboratorija, kao i urna sa Teslinim posmrtnim pepelom koja se sa posebnim pijetetom čuva u Muzeju od 1957. godine. Podatke o Teslinom životu i ključne oblasti Teslinog naučnog rada ilustruje veliki broj fotografija i dokumenata iz Tesline zaostavštine koji se danas čuvaju u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Izložbena postavka prikazuje i Tesline izume sa kraja 19. i početka 20. veka koji zahvaljujući svojoj jednostavnosti i univerzalnosti i danas u primeni i deo su okruženja savremenog čoveka. Atraktivnosti posete Muzeju naročito doprinosi i demonstracija rada modela Teslinih najznačajnijih izuma, a naročito visokonaponskog transformatora u kojoj tokom stručnih vođenja mogu da učestvuju i posetioci Muzeja.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.