Ministarstvo kulture podržalo 137 projekata na konkursu za kulturno nasleđe, arheološku i bibliotečku građu
Manastir Žiča, Foto: Wikimedia / White Writer

konkurs

Ministarstvo kulture podržalo 137 projekata na konkursu za kulturno nasleđe, arheološku i bibliotečku građu

Prema objavljenim rezultatima četiri konkursa, pomoć države dobilo je 137 projekata, uukupnom iznosu oko 226 miliona dinara. Piše M.Kralj / Večernje novosti

Objavljeno: 11:44h

Sa zakašnjenjem, zbog vanrednog stanja uvedenog povodom pandemije virusa korona, konkursi koje je Ministarstvo kulture i informisanja, krajem prošle godine, raspisalo za podršku projektima iz oblasti kulturnog nasleđa, upravo su ušli u finalizaciju. u sredu su, naime, objavljeni rezultati četiri konkursa - za nepokretno kulturno nasleđe, arheološko nasleđe, staru i retku bibliotečku građu i bibliotečko-informacionu delatnost, dok će se do kraja sledeće nedelje znati šta je podržano od projekata iz oblasti zaštite arhivske građe, muzejskog i nematerijalnog nasleđa.

Bibićeva kuća, Melenci
Bibićeva kuća, Melencifoto: FB stranica MZ Melenci

Prema objavljenim rezultatima četiri konkursa, pomoć države dobilo je 137 projekata, uukupnom iznosu oko 226 miliona dinara. Kako ističu u saopštenju Ministarstva, svi konkursi za finansiranje ili sufinansiranje u ovoj oblasti za 2020. podržani su u predviđenim iznosima, bez umanjenja, bez obzira na korigovan budžet. To će, smatraju, biti značajna podrška ustanovama, institucijama i pojedincima koji se bave zaštitom kulturnog nasleđa.

Konak Milutina Georgijevića, Gorović
Konak Milutina Georgijevića, Gorovićfoto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac

U oblasti nepokretnog kulturnog nasleđa, na konkurs je stiglo 112 prijava, od čega je komisija izdvojila 51 projekat. Od ukupnih, bezmalo 155 miliona dinara, sa iznosima iznad deset miliona izdvojila su se tri projekta - rekonkstrukcija i promena namene Bibićeve kuće u Melencima, kod Zrenjanina (12 miliona), rekonstrukcija ogradnog zida manastira Žiča (11.250.000) i konzervacija i restauracija Kule 11 na tvrđavi u Smederevu (10.800.000). Tačno deset miliona dinara izdvojeno je za sanaciju konaka Milutina Georgijevića u Goroviču, a po pola miliona manje za izradu fasade na Galeriji "Lazar Vozarević" u Sremskoj Mitrovici i održavanje krova na zgradi Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika u Petrovaradinu.

foto: Wikimedia

Za revitalizaciju srednjovekovne tvrđave Maglič namenjeno je pet i po miliona, a po pet miliona dobiće projekti obnove kompleksa Crkve Svete Trojice u Cerovcu (Smederevo) i kasnoantičkog utvrđenja na lokalitetu Moravagei u Mihajlovcu, kod Negotina. Iz ovog budžeta će, između ostalog, biti finasirana i monografija posvećena Kraljevoj crkvi u Studenici, u izdanju novosadskog "Platoneuma" i to sa 2.700.000 dinara.

U oblasti arheološkog nasleđa bio je prijavljen 71 projekat, od kojih je komisija odabrala 42, koja će biti finansirana ili sufinansirana. Među njima je usvojeno 13 predloga Arheološkog instituta, od kojih su najveći iznosi, po milion dinara, izdvojeni za srpsko-francusko-nemačko istraživanje Caričinog grada i arheološku radionicu pri projektu Drenovac - neolitski megapolis. Pedeset hiljada manje dobiće "Limes u Srbiji - Uneskova svetska kulturna baština: Istraživanje utvrđenja Miroč - Gerulata".

Za svoja arheološka istraživanja, beogradski Filozofski fakultet dobio je 820.000 za pećinski kompleks Balanica i paleolitska nalazišta u Niškoj kotlini, 750.000 za Remezijanu, kod Bele Palanke, i 700.000 za sondažu i iskopavanje Kozje i Male pećine kod Majdanpeka. Najveći iznos iz ovog budžeta, 2.800.000 dinara otići će na zaštitna istraživanja Varoške kapije Smederevske tvrđave. Lokalitetu Vitkovo kod Kruševca namenjeno je 1.600.000, lokalitetu Dvorine - Madžarsko groblje, kod Aranđelovca - 1.500.000, a Muzej Krajine za iskopavanje lokaliteta Egeta dobiće 1.200.000 dinara. Arheološkim istraživanjima na planini Rudnik i na poznoantičkom kompleksu Anine, kod Lajkovca, namenjeno je po milion dinara, a ostalima su dodeljene sume ispod ovog iznosa.

Za bibliotečko-informacionu delatnost ove godine namenjeno je blizu 30 miliona dinara. Od 75 konkursnih prijava, komisija je izabrala 33 projekta. Ustanove širom zemlje dobiće tako pomoć za najrazličitije namene - od razvoja softvera, preko uređenja biblioteka, održavanja različitih manifestacija, organizovanja letnjih čitališta na kupalištima, do namenskih izdanja.

PUN SJAJ STARE ĆIRILICE

Oko devet i po miliona dinara ove godine namenjeno je staroj i retkoj bibliotečkoj građi. Na konkurs je stiglo 14 prijava, odabrano ih je 11. Zrenjaninska gradska biblioteka je tako za zaštitu starih knjiga dobila 1.122.210, a za oživljavanje starih rukopisnih i štampanih knjiga biblioteka "Radoslav Nikčević" iz Jagodine - milion dinara. Za istraživanje srpskih srednjovekovnih rukopisa u inostranstvu, patrijaršijskoj biblioteci pripao je milion i po, dok je gotovo dva miliona Muzej SPC dobio za projekat "Publikovanje drugog toma opisa i prve sveske paleografskog albuma 333 rukopis od 13. do 18. veka iz ostavštine Radoslava Grujića". Beogradska univerzitetska biblioteka konkurisala je sa projektom "Raščitana stara ćirilica u punom sjaju: oživljeno rukopisno nasleđe Miloša i Mihaila Obrenovića" za koji je dobila 920.000 dinara.

espreso.co.rs/novosti.rs

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.