Pobednici 15. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature
Foto: Zoran Bogdanović

art scena

Pobednici 15. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature

Gran pri 15. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature dobio je Zoran Bogdanović, umetnik iz Australije, saopštili su organizatori te manifestacije, koja će biti predstavljena javnosti 6. juna u Modernoj galeriji Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu.

Objavljeno: 25.05.2020. 23:19h

U konkurenciji radova više od 420 autora iz tridesetak zemalja, Bogdanoviću je dodeljen Gran pri za skulpture Daily samples / Sunset, Daily samples / Sunny Day - Emancipovana forma, Osvajanje prostora.

S obzirom na pandemiju korona virusa, otvaranje jubilarnog 15. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature odloženo je za 6. jun, a za razliku od svih dosadašnjih, biće skromnije i posetioci izložbe moraju se pridržavati preventivnih mera koje propisuje Ministarstvo zdravlja Srbije.

Biće predstavljeno ukupno 689 radova 423 autora iz 27 zemalja, rekao je 20. maja na konferenciji za novinare direktor Kulturnog centra Dragan Arsić, navodeći da je Selekciona komisija, koju su činili Božidar Plazinić (predsednik), Sanja Filipović i Đorđe Stanojević, odabrala za izložbu samo originalne radove nastale u poslednje dve godine, koji su ocenjeni kao dela visokog umetničkog i profesionalnog dometa.

Prema odluci žirija 15. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature, koji su činili Monika Miler (predsednica) iz Nemačke, Sofija Ječina (Rusija) i Božidar Plazinić (Srbija), dodeljeno je i sedam prvih nagrada u različitim disciplinima.

Prvu nagradu za slikarstvo dobio je Nikolaj Buzov iz Bugarske za rad Heksafleksagon VI, Heksafleksagon VII, za grafiku je nagrađena Joana Papadimitriju iz Velike Britanije za Pogled, Isceljenje, a za skulpturu Dragana Kojić iz Srbije za Izdizanje 1, Izdizanje 2. Prva nagrada za crtež pripala je Branku Rakoviću iz Srbije za radove Čista duša / Anima, Priroda / Nature.

Prva nagrada za primenjenu umetnost dodeljena je Rastku Ćiriću iz Srbije za Light for life, laureat prve nagrade za fotografiju je Tanasis Raptis iz Grčke za Akt 1, Akt 2, a prva nagrada za intermediju dodeljena je Milici Janković iz Crne Gore za Promissed land, Presence in white.

Pohvale je dobilo sedmoro autora iz Srbije - Irena Kuzmanović za slikarstvo (Ne plači nad prolivenim mlekom, Ide brzi voz), Jelena Sredanović za grafiku (From above, Oblaci), Mladen Marinkov za skulpturu (Bakar 1, Bakar 2), Sandra Nikač za crtež (Fragmenti), Sanja Dević za primenjenu umetnost (The Raven, Sometimes I don’t vomit when I see you), Dubravka Lazić za fotografiju (LP 01, LP 02) i Slobodanka Milošević u kategoriji intermedijalnih radova (Brodovi).

Na poziv organizatora, u okviru velike postavke biće izloženi i odabrani radovi 12 umetnika – učesnika Bijenala minijature iz grada Rusea u Bugarskoj, u selekciji Elene Velikove.

Prateći program obuhvata izložbu “Stvaralaštvo” Marka Vukše, dobitnika Gran prija na 14. Bijenalu i “Slikarski opus i minijature” Radislava Ratka Vučinića, jedinog učesnika svih dosadašnjih bijenala, koji će biti predstavljen u holu Kulturnog centra, najavio je urednik likovnog programa Radoš Gačić.

Gran pri iznosi 1.500 evra, a sedam ravnopravnih prvih nagradapo po 500 evra. Nagrađeni radovi ulaze u Zbirku Bijenala (novčana nagrada podrazumeva otkup rada).

Izložbu će tradicionalno pratiti katalog. Izdanje je dvojezično, ukoričeno tvrdim povezom i u dimenzijama izloženih eksponata (10x10 cm).

Bonus video:

espreso.rs/SEEcult.org


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media