Hrvatske arhitekte Maja Tedeschi i Damir Rako dobili prestižnu nagradu Big See za hotel Briig
Foto: Maja Tedeschi

arhitektura

Hrvatske arhitekte Maja Tedeschi i Damir Rako dobili prestižnu nagradu Big See za hotel Briig

Zavirili smo preko ograde u komšijsko dvorište i ugledali tamo jedno lepo novo zdanje. Autor: Korana Sutlić / Jutarnji Kultura

Objavljeno: 18:23h

Ugledno priznanje hotel Briig osvojio je u kategoriji najboljeg arhitektonskog ostvarenja u području javnih zgrada.

foto: Maja Tedeschi

Hotel Briig u Splitu, arhitekata Maje Tedeschi i Damira Rake, osvojio je prestižnu međunarodnu nagradu Big SEE Architecture Award 2020, u kategoriji najbolje arhitektonsko ostvarenje u području javnih zgrada.

foto: Maja Tedeschi

Nagrada prepoznaje i ističe izvrsnost u arhitekturi, a dodeljuje je Zavod BIG, slovenačka organizacija za promociju arhitekture.

U društvu poznatih

- Nagradu sam doživjela kao veliko priznanje, čast mi je biti u društvu poznatih i uglednih imena europske arhitekture - kaže Maja Tedeschi. I nastavlja: - Ovo priznanje za projekt hotela Briig koji autorski potpisujemo Damir Rako i ja, s mnogim suradnicima, jasna je potvrda da je naš suvremeni oblikovni rječnik u točnom dijalogu s tradicionalnim kontekstom velikog grada Splita te je prepoznat kao važan i jedini moguć način promišljanja arhitekture 21. stoljeća.

foto: Maja Tedeschi

Naravno da takva arhitektonska suvremenost i modernost prerasta okvire vlastite funkcije i pojavnosti; ona reflektira cijeli niz društvenih vrijednosti od multikulturalnosti, tolerancije, uključivosti te čini projekciju za daljnje promišljeno i organizirano razvijanje jednog tako bitnog mediteranskoga grada - istaknula je arhitektica Tedeschi.

foto: Maja Tedeschi

Hotel Briig je upečatljiva bela zgrada asimetričnih linija. Ulazom se prilazi otmenoj recepciji. Predvorjem dominiraju monumentalne spiralne crne stepenice koje iz prizemlja vode na prvi kat.

foto: Maja Tedeschi

Originalni nameštaj i rasveta renomiranih svetskih dizajnera, kamen iz severne Italije, plakati Borisa Bućana, grafike Julija Knifera i instalacije Aleksandra Srneca samo su neki od istaknutih detalja. Samo srce hotela predstavlja unutrašnji atrijum koji je izlomljen poput spoljne fasade i posveta je japanskom umetniku Nogučiju, njegovoj čuvenoj papirnatoj izlomljenoj lampi.

foto: Maja Tedeschi

Proglašenje

Uspravni četvrtasti otvor, koji se nalazi u sredini zgrade, diže se sve do staklenog krova na vrhu, a povezuje unutrašnje hodnike i sobe smeštene na pet spratova.

Dobitnici nagrade SEE Architecture biće proglašeni na festivalu Big architecture 16.10. ove godine u City of Design u Ljubljani. Među brojnim uglednim arhitektima koji su ranije dobili ovu nagradu su CANALI ASSOCIATI za Prada produktivnu upravnu zgradu u Italiji, a od hrvatskih arhitekata Dinko Peračić i Roman Šilje za Građevinski fakultet u Osijeku.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.