Majska izložba grafike galerije Grafički kolektiv održaće se virtuelno
Melissa Hilliard Potter, Knjiga umetnika, 2019, 2020, kombinovana tehnika, 30x35cm, Foto: Promo

art scena

Majska izložba grafike galerije Grafički kolektiv održaće se virtuelno

Majska izložba grafike, tradicionalna godišnja izložba Grafičkog kolektiva i jedna od najstarijih u Srbiji i regionu, postavljena je zbog pandemije korona virusa u virtuelnom obliku, a s obzirom da nije selektirana, obuhvata čak 320 radova 170 autora iz zemlje i sveta.

Objavljeno: 18:31h

Grafički kolektiv raspisao je bio u februaru konkurs za Majsku izložbu grafike prema dosadašnjim standardima, ali je bio prinušen da ga radikalno promeni zbog uvođenja vanrednog stanja izazvanog pandemijom virusa Covid-19. Epidemiološka situacija osujetila je program Majske izložbe grafike posle 68 godina, a Grafički kolektiv se u hodu - da bi sačuvao kontinuitet, prilagodio novim okolnostima, pa je galerijski godišnji pregled grafičke produkcije preformulisan u virtuelnu verziju Majske izložbe 2020.

Majska izložba grafike 2020. stoga nije selektirana, niti se na tom otvorenom konkursu dodeljuje nagrada Veliki pečat.

Učestvuje 170 autora, od kojih su 42 iz inostranstva i regiona, sa 320 radova, koje je moguće pogledati na sajtu grafickikolektiv.org

"Nadamo se da će ova elektronska verzija Majske izložbe grafike pokazati sve osobenosti medija i vredne doprinose različitih autorskih poetika, održavajući njenu medijsku vitalnost i misiju značajnog nacionalnog kulturnog identiteta. Može se reći, komunikacija preko društvenih mreža prava je sreća, produženi oblik života u vanrednim okolnostima, virtuelna forma koja svojim različitim tonovima restartuje osetljiv psihički sistem, umnožava protok elektronskih informacija i podseća na negovanje humanih, kulturnih i fluidnih komunikacijskih formi, etičkih i estetskih vrednosti na kojoj Grafički kolektiv decenijama bazira svoj život", navela je kustoskinja Grafičkog kolektiva, istoričarka umetnosti Ljiljana Ćinkul.

Jelena Jocić, Novi prostor #, 2020, kombinovana tehnika, 70x100cm
Jelena Jocić, Novi prostor #, 2020, kombinovana tehnika, 70x100cmfoto: Promo

Kako elektronska komunikacija omogućava umrežavanje i van nacionalnih okvira, koncepcija konkursa podrazumevala je i pozivanje umetnika, izlagača i članova Grafičkog kolektiva, te prijatelja te kuće iz inostranstva.

Prema navodima Ljiljane Ćinkul, njihovim učešćem osnažena je ovogodišnja Majska izložba grafika, a njen komunikacijski kod i elektronski impulsi profesionalnih glasova i vizuelnih formi utemeljuju ideju o velikom internacionalnom umetničkom bratstvu.

Pokrenuta 1952. godine, Majska izložba grafike postala je tokom proteklih gotovo sedam decenija stub godišnjih programa i prepoznatljivi simbol Grafičkog kolektiva. Proširujući delovanje van okvira ustanove i lokalnog umetničkog miljea, postala je i jedna od najznačajnijih smotri grafike u regionu.

Prošle godine Majska izložba grafike održana je u gostima - u Galeriji ULUS, s obzirom da Grafički kolektiv, nakon selidbe sa Obilićevog venca zbog restitucije zgrade u kojoj je delovao decenijama, nije imao samostalni izlagački prostor, već je gostujući u drugim galerijama priredio više umetničkih događaja, održavajući programski kontinuitet. Tako je obeležio i jubilarnih 70 godina postojanja - i studijskom izložbom “Otisak vremena 70/∞” sa istoimenom monografskom publikacijom i pratećim programima u Galeriji SANU. Krajem 2019. godine Grafički kolektiv konačno je dobio galerijski prostor u centru Beograda, ali mu tek predstoji renoviranje kako bi bio u funkciji.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.