Otvara se onlajn Biobilioteka za video umetnost
Foto: Wikimedia Creative Commons

art scena

Otvara se onlajn Biobilioteka za video umetnost

Prva Videomedeja Video Art Biblioteka kreće sa radom u petak 15. maja u 18 časova kada će na svakih 15 minuta biti objavljeni videi, te će u prvoj fazi na sajtu i Fejsbuku Videomedeje biti omogućeno besplatno gledanje preko 100 radova koji se tiču umetnosti.

Objavljeno: 21:55h

Kako objašnjavaju iz Udruženja Videomedeja, ova specifična Biblioteka biće podeljena u više kategorija.

“Na internetu pod pretragama videa naiđete na more nečega što nema apsolutno nikakve veze sa umetnošću i daleko je od onoga što tražite. Značaj ove Biblioteke tj. ovih videa će biti u tome što su oni već odabrani od strane stručnjaka iz oblasti savremene umetnosti na osnovu visokih kriterijuma”, kažu autori.

Prioritet će imati radovi koji su prošli selekciju tokom prethodnih godina i kvalitetom su ušli u Takmičarsku selekciju festivala Videomedeja, a jednu od važnih kategorija će činiti nagrađeni i pohvaljeni radovi tokom 25 godina.

Online Videomedeja Video Art Biblioteka bi se svake godine ažurirala sa novim radovima iz takmičarke selekcije Videomedeje i putem prijava umetika koji nisu deo Festivala.

Umetnici koji nisu učestvovali u festivalskom programu takođe mogu postati deo Videomedeja Video Art Library ali je neophodno da ispune formular i doniraju minimalni iznos od 10 evra.

“Ovo je tek početak i trebaće puno vremena da se napravi velika baza podataka sa video radovima, ali sa vremenom će sigurno prerasti u sjajnu biblioteku video umetnosti koja će postati platforma za obrazovanje i promociju video umetnosti kao i njihovih stvaraoca”, poručuju iz Videomedeje.

Kako ističu, projekat je nastao kao potreba da se svetski umetnički radovi video arta i digitalnih medija zaštite, sačuvaju i šire svoju vidljivost na najbolji i najsavremeniji način putem internet platformi koje su dostupne svima.

“Za video umetnost i nove medije se još nedovoljno zna ili im se ne pridaje adekvatan društveno-kulturni značaj. Na ovaj način stvara se polje za podrobnije upoznavanje, proučavanje i preispitivanje teorije, zaštite i distribucije video umetnosti i novih medija. Videomedeja VAL je neophodna kako bi se publika bolje upoznala sa video umetnošću koja nije dostupna pri prvoj pretrazi”, poručuju autori.

Međunarodni video festival Videomedeja je osnovna aktivnost udruženja, a ova u potpunosti neprofitna manifestacija održava se svake godine u trajanju od nekoliko dana.

Festival se sastoji od takmičarskog programa i različitih pratećih programa koji se, u zavisnosti od trenutne produkcije i koncepcije, dešavaju u Novom Sadu.

Program se fokusira na umetničke projekte koji koriste video i nove medije za umetničko izražavanje i komunikaciju.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.