Muzej Jugoslavije poziva publiku na učešće: #YUDOM – jugoslovensko kućno nasleđe
Foto: Yudom

muzej

Muzej Jugoslavije poziva publiku na učešće: #YUDOM – jugoslovensko kućno nasleđe

Ako imate vredne relikte tehničke kulture Jugoslavije, možete se javiti Muzeju Jugoslavije u Beogradu

Objavljeno: 14:12h

Muzej Jugoslavije u Beogradu poziva publiku iz svih zemalja nastalih nakon raspada nekadašnje države da pronađe jugoslovensko nasleđe u svojim kućama i uključi se u kreiranje participativne virtuelne izložbe #YUDOM.

Uveren da je svako tokom izolacije zbog pandemje korona virusa, spremajući kuću, pronašao poneki predmet koji datira iz jugoslovenskog perioda - limenu kutiju C kafe u kojoj je stajala vegeta, belu šolju sa plavom bordurom, Iskrin telefon, dedine značke, mamine espadrile kupljene u Trstu i sl, Muzej Jugoslavije poziva sve da se priključe virtuelnoj izložbi u nastajanju tako što će zabeležiti predmete kamerom, podeliti fotografiju na društvenim mrežama koristeći #YUDOM i pritom označiti (tagovati) Muzej Jugoslavije na Fejsbuku, Instagramu i Twitteru.

foto: Yudom

Kustoski tim Muzeja Jugoslavije doprineće akciji predstavljajući fotografije predmeta koji su pripadali jugoslovenskoj svakodnevici, a sada su deo muzejske kolekcije. Mnogi od izabranih upotrebnih predmeta i međunarodno su prepoznatljivi, poput višestruko nagrađivanog dizajna telefona ETA Davora Savnika za fabriku Iskra, koji je čak i uvršten u kolekciju Muzeja moderne umetnosti u Njujorku.

“Negujemo participativni pristup dopunjavanju kolekcije i to je metodologija koju nastojimo da primenimo gotovo na svakoj izložbi. Imajući u vidu da je jugoslovensko nasleđe i dalje prisutno u svakodnevnom životu, pozivamo publiku da se oproba u kustoskom poslu i bude deo tima koji realizuje ovu virtuelnu postavku”, naveli su u Muzeju Jugoslavije povodom projekta #YUDOM, započetog pre dve nedelje u okviru onlajn programa #OSTANIUMUZEYU.

foto: Yudom

Deo predmeta koje su izabrali kustosi i kustoskinje Muzeja Jugoslavije za #YUDOM nisu izloženi u okviru stalne postavke, pa publika u okviru tog projekta ima priliku da ih prvi put vidi u virtuelnom okruženju.

Muzej Jugoslavije, inače, najavio je početak rada sa publikom u redukovanom obimu od sledeće nedelje, nakon Preporuke Ministarstva kulture i informisanja o otvaranju muzeja, galerija, arhiva i biblioteka, zatvorenih sredinom marta zbog pandemije novog korona virusa.

Budući da je u pitanju muzejski kompleks i veliki sistem, koji je do uvođenja vanrednog stanja primao više od 130.000 posetilaca godišnje, potrebno je uraditi pripreme u skladu sa svim propisanim merama Vlade Srbije koje se odnose na zaštitu zdravlja i bezbednosti posetilaca, kao i zaposlenih, čiji će posetioci za sada moći da obiđu muzejski park sa skulpturama i Kuću cveća dva puta nedeljno (utorkom i četvrtkom od 10 do 14 časova).

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.