Beogradski slikar Vladislav Šćepanović dobio porudžbinu od Džulijana Asanža
Foto: Instagram

art scena

Beogradski slikar Vladislav Šćepanović dobio porudžbinu od Džulijana Asanža

Kontroverzni beogradski slikar Vladislav Šćepanović dobio je poziv od advokatice Džulijana Asanža s molbom da uradi sliku u znak podrške, a u razgovoru za Tanjug kaže da bi mu bilo zadovoljstvo da putem slikarstva da doprinos promociji slobode misli.

Objavljeno: 11:51h

"Sve detalje ću znati do kraja nedelje jer ću se tada čuti sa njima i sve dogovoriti. Fotografija koju sam objavio na Instagramu predstavlja pilot sliku u nastanku koja će biti gotova do petka te ću im je tada i predstaviti", objašnjava Šćepanović.

On dodaje da je prvi kontakt sa Asanžovim predstavnicima imao na 57. Bijenalu u Veneciji kada je predstavljao Srbiju sa radom "Enklava" u timu sa Milenom Dragičević i Draganom Zdravkovićem.

"Privukao sam im pažnju jer se bavim političkim slikarstvom, a to je veoma retko. Advokatica gospođa Avila kontaktirala me je da uradim jednu sliku o Asanžovoj borbi. Biće mi drago ako kroz slikarstvo dam dobrinos promociji prava na slobodu mislli, dela i informacija", kaže slikar.

Kako objašanjava, želi da svojim radom predstavi "ovaj novi softverski svet koji preuzima kontrolu nad svima".

"Voleo bih da kroz umetnost prikažem život i borbu Džulijana Asanža, koji je preko Vikiliksa objavljivao brojna poverljiva dokumenta o kršenjima ljudskih prava i drugim nezakonitim akcijama raznih vlada. O njihovim žrtvama u tim aferama. Oni su pokazali kolika je nesloboda i koliko se na taj način kreira javno mnjenje...", kaže Šćepanović.

Kako za Tanjug otkriva, u planu je da sa dramskom spisateljicom Majom Pelević napravi zajednički projekat koji će se baviti upravo ovom temom.

"Mi želimo sa umetničke strane da sagledamo ovaj problem. Moj segment će biti umetnički, njen dramski. Sada je i dalje sve u procesu planiranja, moramo da pronađemo izvore finansija i ko će nam omogućiti budžet", kaže slikar.

Vladislava Šćepanovića spominjali smo nedavno u tekstovima o izboru direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu - gde je Šćepanović pobedio na legalno raspisanom konkursu za direktora muzeja, ali je dekretom premijerke Ane Brnabić za v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti postavljen vajar Viktor Kiš. Sličnim dekretom tadašnjeg ministra kulture Bratislava Petkovića je Vladislav Šćepanović 2013. postavljen za v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti.

Ali to nije jedina kontroverza vezana za Šćepanovića. Godine 2004 ukazom ministra kulture Branislava Lečića zabranjena je izložba Vladislava Šćepanovića "Žar 2" u galeriji Progres, koja je danas izložbeni prostor "Beograda na vodi". Izložba „Žar 2“ bila je sastavljena od portreta Sadama Huseina, Slobodana Miloševića, Zvezdana Jovanovića, Homeinija, šeika Ahmeda Jasina, Radovana Karadžića, Bin Ladena... Portreti su iznad glava imali oreole svetaca. Umesto otvaranja, ispred galerije „Progres“ tada su samo deljeni katalozi.

Vladislav Šćepanović bio je lični portretista Sadama Huseina i proveo je izvesno vreme u Iraku na Sadamov poziv, što je još jedna kontroverza u karijeri ovog umetnika.

Od 1998. radi na Fakultetu primenjenih umetnosti, gde je od 2018. redovni profesor. Član je upravnog odbora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.