Muzej Beča i Narodna biblioteka Austrije skupljaju građu za zbirku "Utisci korone" - a šta rade naše institucije?
Korona klupa, Foto: Reinhard Beilner

opšta kultura

Muzej Beča i Narodna biblioteka Austrije skupljaju građu za zbirku "Utisci korone" - a šta rade naše institucije?

Dok su srpske institucije kulture na kolektivnom plaćenom odmoru i nije im pao na pamet rad od kuće, austrijske kulturne institucije nam pokazuju da posla za kulturne radnike ima preko glave i u ovoj situaciji.

Objavljeno: 11:45h

U Muzeju Beča latili su se posla da sakupe materijal koji će predstavljati istoriju grada. Oni skladište utiske svakodnevice svojih sugrađana tokom pandemije koronavirusa. Muzej je zamolio sugrađanke i sugrađane da učestvuju u zajedničkom projektu, jer njihovi utisci tokom pandemije koronavirusa predstavljaju posebno razdoblje u istoriji grada, koje žele da dokumentuju za buduće generacije.

Muzej sakuplja fotografije poslane preko elektronske pošte, koje ljudi svakodnevno šalju. Svaka fotografija mora biti propraćena kratkim opisom šta scena na fotografiji predstavlja svom autoru s obzirom na to kakav istorijski događaj pokušavaju da zabeleže. Izabrane fotografije biće uključene u zbirku grada Beča.

Austrijska nacionalna biblioteka želi da sačuva priče o trenutnoj situaciji i sakuplja priče o utiscima Austrijanaca vezanim za pandemiju koronavirusa, bilo one naročito pisane za ovu svrhu, bilo sa internet stranica i društvenih mreža, uz saglasnost autora, razume se. Sve to se čuva u arhivu za budućnost.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.