Postmodernizam u srpskoj umetnosti osamdesetih i devedesetih: izložba The Rhythm Divine II
Srđan Apostolović: Bez naziva, drvo, guma, staklo, 150 x 100 x 28 cm, Foto: Printscreen

ART Scena

Postmodernizam u srpskoj umetnosti osamdesetih i devedesetih: izložba The Rhythm Divine II

Izložba ‘80 i ‘90 danas – The Rhythm Divine II, autorski projekat udruženja Art-Zum, biće otvorena 7. marta u Muzeju grada Beograda, a predstavlja jedan od mogućih izbora radova oko 20 umetnika koji su prihvatili načela postmodernizma.

Objavljeno: 10:35h

Reč je o radovima umetnika generacije ’80-ih i ’90-ih godina 20. veka, ali i određenog broja onih koji su se na umetničkoj sceni Srbije pojavili ’70-ih.

Radovi na izložbi datiraju iz perioda od 1980. do danas, te se “danas” u naslovu izložbe istovremeno odnosi i na recentnu produkciju učesnika i na današnju recepciju njihovih umetničkih dela nastalih tokom ’80-ih i ’90-ih godina.

Izložba obuhvata dela Aleksandra Rafajlovića, Anice Vučetić, Darije Kačić, Dobrivoja Krgovića, Dragane Ilić, Dragoslava Krnajskog, Dušana Petrovića, Đorđija Crnčevića, Igora Antića, Marije Dragojlović, Milete Prodanovića, Nine Todorović, Perice Donkova, Slobodana Kojića, Slobodanke Stupar, Srđana Apostolovića, Vladimira Perića, Vladimira Ristivojevića i Zdravka Joksimovića.

Dobrivoje Bata Krgović - Lesson 19 UN (instalacija)
Dobrivoje Bata Krgović - Lesson 19 UN (instalacija)foto: Printscreen

U želji da novoj, mladoj publici predstave različite načine iščitavanja umetničkog dela na primerima savremene produkcije, organizatori kreću od ritma kao jednog od ključnih pojmova za razumevanje ne samo umetnosti, nego i celokupnog mikro i makro univerzuma i života u njima.

“U vizuelnim umetnostima možemo govoriti o ritmu boje, linija, površina, oblika, ritmu punog i praznog ali ga prepoznajemo i u inkorporaciji i iščitavanju koncepta (ideje). Ritam predstavlja nit koja celini elemenata kompozicije daje dinamiku. Kao izvesna pravilnost u ponavljanju, ritam određuje tempo naše percepcije umetničkog rada. Pitanje ritma u vizuelnom i konceptualnom iščitavanju umetničkog dela treba shvatiti samo kao okvirni koncept izložbe, kao jedan od mnogobrojnih mogućih vidova objedinjavanja inače autonomnih radova koji sadrže mnoštvo različitih vrednosti i nivoa značenja”, naveo je Art-Zum, čija je prva izložba posvećena 80-im i 90-im održana 2019. u Oficirskom domu - Galeriji savremenih likovnih umetnosti u Nišu.

Zdravko Joksimović - Head and shoulders 2006 furnir 70 x 115 x 28
Zdravko Joksimović - Head and shoulders 2006 furnir 70 x 115 x 28foto: Printscreen

Prema navodima organizatora, u današnje vreme, kada je sve sintetizovano, “kompresovano”, jer jedino kao takvo može da odgovori brzini i velikoj količini informacija koju nam savremeni život nameće, mnogi će se pred nekim od umetničkih dela na izložbi naći u zbunjujućoj situaciji.

Ostajuću u okvirima stručnosti, izložbom ‘80 i ‘90 danas – The Rhythm Divine II Art-Zum teži da razjasni, da olakša i približi percepciju umetnosti postmoderne, ali ne i da je banalizuje.

Izložba na prvom spratu Muzeja grada Beograda u Resavskoj biće otvorena do 21. marta.

Pokrovitelji su Muzej grada Beograda, Beo Zoo vrt i Kafana Kafana.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.