Jan Fabr ponovo u Beogradu
Foto: Promo

ART Scena

Jan Fabr ponovo u Beogradu

Kulturni centar Beograda ponovo će ugostiti svestranog belgijskog umetnika Jana Fabra, koji će se ovoga puta predstaviti izložbom “Praznik malih prijatelja” u Narodnom muzeju, monodramom “Noćni pisac” u Narodnom pozorištu i promocijom knjige “Noćni dnevnik 1992-1998”.

Objavljeno: 09:43h

Izložba “Praznnik malih prijatelja” biće otvorena 21. februara u Narodnom muzeju, a dan kasnije Fabrovu monodramu “Noćni pisac” na sceni “Raša Plaović” izvešće Slobodan Beštić, uz razgovor sa autorom i predstavljanje treće knjige “Noćnog dnevnika”, najavio je KCB.

Saradnja KCB-a sa Fabrom počela je 2011. godine njegovim učešćem na 52. Oktobarskom salonu radom I let myself drain (dwarf), instalacijom u sklopu koje je bila izložena slika Jovana Popovića Portret čoveka sa fesom iz kolekcije Narodnog muzeja. Tom prilikom Fabr je poklonio KCB-u svoj rad I am a one-man movement, čime je inicirao osnivanje Kolekcije Oktobarski salon, posredno utičući i na druge umetnike da slede njegov primer.

Pozorište paukova (detalj)
Pozorište paukova (detalj)foto: Promo

Ovom prilikom, uz organizaciono učešće Angelos studija i pozorišne trupe Trublejn iz Antverpena, dolazak Fabra u Beograd povezao je KCB, Narodni muzej u Beogradu i Narodno pozorište.

Izložba “Praznik malih prijatelja”, čiji je kustos Joana de Vos, bavi se temama koje su fascinirale Fabra kao mladog vizuelnog umetnika. Proučavajući svet insekata, počeo je da stvara sopstveni mitski univerzum usredsređen na život i smrt, lepotu i užas, krhkost i nasilje, smrtnost i večnost, krajnosti koje imaju važno mesto i u njegovoj pozorišnoj umetnosti. Izložba “Praznik malih prijatelja” ključna je stoga za razumevanje ne samo Fabrovog savremenog vizuelnog stvaralaštva, već i njegovog pozorišnog i literarnog opusa.

Crtež pauka
Crtež paukafoto: Promo

Slično entomologu, Fabr zapravo beleži, analizira i kometariše ljudske aktivnosti i emocije kroz seriju crteža, instalacija i skulptura “fantastičnih insekata”. Svojim velikim Pozorištem paukovih glava sa pravim paukovima, simulira pozorište života, ali ne beleži ono što vidi kod svojih “malih prijatelja”, već u sebi traži slike koje nastaju, ostavljajući istu mogućnost i posmatraču. Glavni medij ostaje mašta. Praznik malih prijatelja postaje “praznik čula”, a metamorfoza insekata postaje simbol ljudskog postojanja, naveo je KCB.

foto: Promo

Monodrama “Noćni pisac”, u režiji Fabra, realizuje se takođe na incijativu KCB-a, u saradnji s Narodnim pozorištem u Beogradu i pozorišnom trupom Trublejn iz Antverpena.

U ediciji KCB-a Sam(a) svoj pokret biće objavljena treća knjiga “Noćni dnevnik 1992-1998” u prevodu Jelice Novaković Lopušine, kao i ponovljena izdanja prethodno objavljenih knjiga “Noćni dnevnik 1978-1984” i “Noćni dnevnik 1985-1991”.

Jan Fabr - 'I am a one-man movement'
Jan Fabr - "I am a one-man movement"foto: Promo

Fabr je prvi put gostovao u Beogradu još sredinom 80-ih, a poznat je i publici Bitefa, na kojem je trijumfovao 2017. godine maratonskom, 24-časovnom predstavom "Olimp". koja je jedinstvena u istoriji tog festivala i po tome što je istovremeno dobila Gran pri, nagradu “Politike” za najbolju režiju i nagradu publike.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.