Rano delo Demijena Hrsta kupljeno za 600 funti prodaje se za 1.8 miliona funti
Tela, medicinski ormarić, rad Demijena Hrsta iz 1989, Foto: Printscreen

art scena

Rano delo Demijena Hrsta kupljeno za 600 funti prodaje se za 1.8 miliona funti

Šta reći, osim: kupujte dela mladih umetnika, to je uvek dobra investicija

Objavljeno: 18:45h

Godine 1989, dvadesetosmogodišnji Robert Tibls (Robert Tibbles) kupio je umetničko delo - medicinski ormarić pun bočica sa pilulama za 600 funti. Njegovi prijatelji podsmevali su mu se da je kupio "smeće" i rekli su Tiblsu da je opljačkan i da treba da vrati delo i traži novac natrag.

U četvrtak 13. februara očekuje se da bi to delo moglo dostići cenu između 1,2 i 1,8 miliona funti na aukciji. Pored dela "Tela" (Bodies) autora Demijena Hrsta (Damien Hirst) na aukciji će se naći i ostatak Tiblsove kolekcije Cool Britannia, koja obuhvata i dela Majkla Krejg-Martina (Michael Craig-Martin) i Džilberta i Džordža (Gilbert & George).

Robert Tibls, broker na berzi i kolekcionar umetničkih dela
Robert Tibls, broker na berzi i kolekcionar umetničkih delafoto: Printscreen

“Uvek sam mislio da je medicinski ormarić veoma inteligentan komad, i na mene je ostavio dubok utisak,” rekao je Tibls. “Ne mogu da objasnim zašto sam morao da ga kupim, ali morao sam. Dugo su mi se ljudi rugali zbog toga, i govorili su mi ‘šta će ti ovo u sobi?”.

Tada je bio mladi broker, i kupio je delo nedugo nakon što je izloženo na Hrstovoj diplomskoj izložbi u galeriji Goldsmiths. Tako je Tibls postao prvi kupac dela Demijena Hrsta, zajedno sa Čarlsom Sačijem (Charles Saatchi), koji je otkupio dva od originalnih četiri ormarića.

Hrst je na svom Instagram nalogu opisao Tiblsa kao "dragog čoveka", kome je svakog dana zahvalan što mu je pomogao da načini prve korake na umetničkom tržištu.

“Sećam se Roberta veoma dobro, bio je ushićen umetnošću,” napisao je umetnik. “Verovao je u mene kada niko drugi nije. Tih dana sam instalirao svoje radove u kućama kupaca, tako sam ga sreo i popili smo šolju čaja.”

“Robert je pravi kolekcionar i dirnut sam što je čuvao moje delo i živeo s njim svih ovih godina.”

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.