Prinudni rad u vreme nacističke okupacije - umetnički pogled: izložba u Muzeju savremene umetnosti 21.2.-30.3.
Foto: Promo

ART Scena

Prinudni rad u vreme nacističke okupacije - umetnički pogled: izložba u Muzeju savremene umetnosti 21.2.-30.3.

Muzej savremene umetnosti u Beogradu nakon Marine Abramović i "Čistača" priređuje zanimljivu izložbu o prinudnom radu za vreme nacističke okupacije Balkana.

Objavljeno: 12:40h

Salon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu biće od 21. februara domaćin izložbe “Missing Stories. Prinudni rad u vreme nacističke okupacije. Pogled umetnika” - međunarodnog umetničkog projekta Gete instituta u Srbiji, koji obuhvata radove desetoro umetnika iz Nemačke, Srbije, Albanije i Crne Gore, posvećene temi prinudnog rada u Trećem rajhu.

foto: Promo

Umetnici koji učestvuju u projektu su: Burkhard Šitni i Kristijan Herl iz Nemačke, Aleksandar Zograf, Milorad Mladenović, umetnički duo diSTRUKTURA i Dragan Vojvodić iz Srbije, Ivan Salatić i Lenka Đorojević iz Crne Gore, te Donika Ćina i Remijon Pronja iz Albanije.

foto: Promo

Kustos projekta "Missing Stories" je Tomas Elzen (Umetničke zbirke i muzeji Augzburg: H2 – Centar za savremenu umetnost, Augzburg), a umetnike su odabrale četiri kustoskinje - Una Popović iz MSUB-a, Sanja Kojić Mladenov iz Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Adela Demetja iz Tirana Art Laba u Tirani i Natalija Vujošević iz Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju.

foto: Promo

Tema prinudnog rada tokom nacističke okupacije, kako je navedeno u najavi izložbe, nedovoljno je prisutna u kolektivnom sećanju Balkana – postoji malo dokumentacije, još manje javnih događaja i rasprava na tu temu, a to tragično poglavlje evropske istorije u potpunosti je izostavljeno u udžbenicima i nastavi istorije. S druge strane, veliki broj porodica pamti sudbine svojih predaka koji su tokom okupacije bili na prinudnom radu u Nemačkoj i na drugim okupiranim teritorijama, bilo u fabrikama, radnim logorima ili u poljoprivredi. Zahvaljujući tome, sudbine prinudnih radnika prisutne su i u individualnom sećanju sadašnje generacije, a na poseban način ih doživljavaju umetnici i intelektualci.

foto: Promo

Radovi umetnika koji učestvuju u projektu “Missing Stories” izvedeni su u različitim medijima - od fotografije, videa, preko slikarstva do audio-vizuelnih instalacija. Neki od umetnika su inspiraciju pronašli u iskustvima svojih predaka koji su bili prinudni radnici tokom nacističke okupacije.

foto: Promo

Radovi odabrani za izložbu “Missing Stories” tokom 2020. godine biće predstavljeni u svim zemljama porekla umetnika – osim u Beogradu, projekat će biti predstavljen i u Novom Sadu, te u Tirani, Podgorici i u Berlinu i Augzburgu.

foto: Promo

Izložba će biti otvorena u Salonu MSUB-a do 30. marta.

Projekat je realizovan uz podršku nemačke fondacije “Sećanje, odgovornost, budućnost” (EVZ).

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.