DIUS poziva Vladu da povuče odluku o v.d. direktoru Muzeja savremene umetnosti u Beogradu
Foto: Seecult/Bojana Janjić

ART Scena

DIUS poziva Vladu da povuče odluku o v.d. direktoru Muzeja savremene umetnosti u Beogradu

Reakcije vezane za postavljanje v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu ne prestaju

Objavljeno: 17:32h

Društvo istoričara umetnosti Srbije (DIUS) pozvalo je Vladu Srbije i premijerku Anu Brnabić da u najkraćem roku povuku odluku o imenovanju diplomiranog keramičara Viktora Kiša za v. d. direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) i formiraju novi Upravni odbor te institucije iz redova teoretičara i umetnika afirmisanih na domaćoj i inostranoj vizuelnoj i kulturnoj sceni, kompetentnih da profesionalnim i kreativnim potencijalom upravljaju i unaprede budući rad i razvoj MSUB-a.

DIUS je u otvorenom pismu Vladi Srbije izrazio zabrinutost za dalju sudbinu i delovanje MSUB-a, pridruživši se stavovima koje su tim povodom imenovanja v.d. direktora izneli ranije Nacionalni komitet ICOM Srbija, Međunarodno udruženje likovnih kritičara AICA – Sekcija Srbija i Stručni tim MSUB-a.

“Zbog nepoznavanja kompleksnih funkcija muzeja, nepoštovanja Zakona o kulturi, poigravanja sa javnim konkursom pri odabiru najkvalitetnijih kandidata za rukovodeće radno mesto i netransparentnim postavljanjem v. d. direktora Muzeja, narušeni su integritet institucije kulture od nacionalnog značaja i međunarodni etički Kodeks profesionalnog delovanja Muzeja (na koji ukazuje i ICOM Srbija)”, naveo je DIUS u obrazloženju zahteva za poništenje odluke o imenovanju v.d. drektora MSUB-a.

DIUS je pozvao Vladu Srbije, kao osnivača MSUB-a, da poštuje zakonske procedure kojima su propisani uslovi poslovanja institucija kulture, da poštuje Statut MSUB-a u kojem su propisane osnovne stručne i profesionalne kvalifikacije i veštine neophodne za rukovodeće radno mesto u muzejskoj ustanovi od nacionalnog značaja, te da poštuje instituciju konkursa koji je u MSUB-u sproveden januara/februara 2019, ali koji – nakon zaključaka UO Muzeja – nije realizovan do kraja iz razloga nepoznatih stručnoj i kulturnoj javnosti.

Vladi Srbije i premijerki Ani Brnabić DIUS je ukazao i na par važnih istorijskih činjenica koje govore o visokim profesionalnim standardima rada MSUB-a kao prve institucije tog tipa u jugoistočnoj Evropi i mestu koje MSUB zauzima u međunarodnim okvirima. Prvi direktor Miodrag Protić, kako je podsetio DIUS, izučavao je upravljanje muzejskom institucijom ranih 60-ih kod čuvenog Alfreda Bara u Muzeju moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku. Prema modelu Centra za vizuelnu kulturu, čiji je osnivač Kosta Bogdanović, kustos a potom i jedan od direktora MSUB-a, direktor Muzeja moderne umetnosti u Stokholmu Pontus Hulten formirao je pedagošku službu tog švedskog muzeja. Isti model Centra za vizuelnu kulturu MSUB-a primenio je potom i kao prvi direktor Centra “Žorž Pompidu” u pariskom Muzeju moderne umetnosti.

O bogatim i kvalitetnim programskim aktivnostima i razgranatoj međunarodnoj saradnji MSUB-a objavljene su brojne publikacije i knjige domaćih i stranih respektabilnih istoričara, kritičara i teoretičara umetnosti, istakao je DIUS, strukovno udruženje profesionalaca u muzejsko-galerijskim institucijama, ustanovama zaštite pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara, predavača i profesora u umetničkim školama i na akademijama, te novinara u oblasti kulture.

Vlade Srbije imenovala je 30. januara v.d. direktora MSUB-a, godinu dana nakon raspisivanja konkursa kojim je upravo trebalo da bude okončano višegodišnje v.d. stanje u tom muzeju, koji je u oktobru 2017. godine ponovo otvoren za javnost posle deset godina, nakon više puta odlagane rekonstrukcije.

Kiš je imenovan za v.d. direktora na predlog Ministarstva kulture i informisanja, koje je prethodno predložilo Vladi da za direktora imenuje Vladislava Šćepanovića, jednog od četiri kandidata na konkursu, na koji su se prijavili bili i dosadašnji v.d. direktor Slobodan Nakarada i istoričari umetnosti Branislav Dimitrijević i Zoran Erić, kustos i šef šef Odeljenja umetničkih zbirki i izložbi MSUB-a. Vlada se mesecima nije izjašnjavala o predlogu Ministarstva kulture i informisanja, za šta nije dato zvanično obrazloženje. Ministarstvo je povuklo prvobitni predlog i ujedno predložilo Vladi da imenuje v.d. direktora. Na predlog Ministarstva, na istoj sednici Vlade na kojoj je imenovan Kiš, na dva upražnjena mesta u UO MSUB-a imenovani su Šćepanović i Nikola Kolja Božović.

Povodom imenovanja Kiša, najpoznatijeg po festivalu Dev9t u Staroj ciglani, predsednik Upravnog odbora MSUB-a prof. dr Nikola Šuica podneo je ostavku.

Viktor Kiš, koji je i jedan od "kulturnih ambasadora" platforme Srbija stvara, preuzeo je funkciju v.d. direktora 4. februara, a tom prilikom izrazio je želju da organizuje izložbu Vladimira Veličkovića i najavio plan "decentralizacije scene savremene umetnosti" turnejom "stalne postavke" MSUB-a po Srbiji, a moguće i po regionu.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.