Izložba "Srpski modernizam 1880-1950" u Ljubljani do 3. maja
Foto: Printscreen

izložba

Izložba "Srpski modernizam 1880-1950" u Ljubljani do 3. maja

Galerija Matice srpske gostuje u Narodnoj galeriji Slovenije u Ljubljani izložbom “Srpski modernizam 1880-1950” sa radovima iz svoje kolekcije, uključujući dela umetnika poput Uroša Predića, Paje Jovanovića, Steve Aleksića, Ivana Tabakovića, Nadežde Petrović, Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Milana Konjovića i Petra Lubarde, kojim se postavka hronološki i završava.

Objavljeno: 13:54h
 Sava Šumanović, Koncert u polju, 1925.
Sava Šumanović, Koncert u polju, 1925.foto: Printscreen

Izložbu sa 86 umetničkih dela ‒ 75 slika, sedam skulpura i četiri grafike, koja sveobuhvatno ilustruje srpsku likovnu umetnost, njene uzore, opredeljenja i domete od poslednjih decenija 19. veka do sredine 20. veka, svečano će otvoriti 29. januara u Narodnoj galeriji Slovenije ministri kulture Slovenije i Srbije Zoran Poznič i Vladan Vukosavljević. Na otvaranju će govoriti i direktorka Narodne galerije Slovenije dr Barbara Jaki i upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski, koja je i koautorka izložbe sa dr Andrejem Smrekarom, u saradnji sa stručnom saradnicom Jelenom Ognjanović i uz kreativnu i tehničku asistenciju Nikole Ivanovića i Stanislave Jovanović Mindić.

Sava Šumanović, Engleskinje u Parizu, 1925.
Sava Šumanović, Engleskinje u Parizu, 1925.foto: Printscreen

Izložba je organizovana, kako je istakla GMS, sa željom da se slovenačkoj javnosti predstavi jedan deo srpskog kulturnog nasleđa kroz odabir dela iz jedne od najstarijih i najeminentnijih nacionalnih ustanova Srbije.

Nadežda Petrović, Pompeji, 1907.
Nadežda Petrović, Pompeji, 1907.foto: Printscreen

Kroz dela 50 autora zastupljenih na izložbi predstavljen je put od realističkih opredeljenja nastalih pod uticajem umetničkih akademija u Beču i Minhenu do okretanja ka modernizmima 20. veka usled odlaska naših umetnika na školovanje i njihovih boravaka u Pragu, Budimpešti i konačno Parizu kao centru umetničkih ideja 20. veka. Izložba stoga ukazuje na razvojni put srpske likovne umetnosti od ideja realizma, impresionizma i simbolizma do aktuelnih ekspresionističkih i intimističkih izraza iskazanih kroz religiozne i istorijske kompozicije ali i teme portreta, pejzaža, akta i enterijera. Uz najpoznatije i najreprezentativnije umetnike poput Predića, Jovanovića, Aleksića, Tabakovića, Nadežde Petrović, Dobrovića, Šumanovića, Konjovića i Lubarde, izložba obuhvata i dela slikara koji su javnosti možda manje poznati, a svojom delatnošću su ostavili trag u istoriji srpske umetnosti, kao i u kolekciji Galerije Matice srpske.

Petar Lubarda, Durmitor, oko 1950.
Petar Lubarda, Durmitor, oko 1950.foto: Printscreen
Ivan Tabaković, Autoportret s paletom, 1919.
Ivan Tabaković, Autoportret s paletom, 1919.foto: Printscreen

Odabrana dela prate brojni tekstualni, video i audio sadržaji sa ciljem da posetiocima približe ideje srpske likovne umetnosti, kao i prateći katalog na slovenačkom i engleskom jeziku.

Đorđe Jovanović, Jugoslavija, 1902.
Đorđe Jovanović, Jugoslavija, 1902.foto: Printscreen
Steva Aleksić, Autoportret u kafani, oko 1904.
Steva Aleksić, Autoportret u kafani, oko 1904.foto: Printscreen

Realizaciju izložbe omogućila je Narodna galerija Slovenije u Ljubljani uz podršku Ministarstva kulture Slovenije i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Izložba će biti otvorena do 3. maja.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.