Pravoslavna, a "futuristička": nova crkva gradi se u Moskvi
Foto: Printscreen

arhitektura

Pravoslavna, a "futuristička": nova crkva gradi se u Moskvi

Moskovski arhitekti odobravaju nova, minimalistička rešenja jedne pravoslavne crkve koja je spremna za gradnju na zapadu Moskve.

Objavljeno: 10:47h

Sa planom da primi do 500 vernika, crkva sveštenomučenika Ignjatija Antiohijskog imaće stakleni zid, koji će parohijanima pružati panoramski pogled na reku Sjetunj, neveliku pritoku reke Moskve.

foto: Printscreen

Glavni gradski arhitekta Moskve, Sergej Kuznjecov, kaže da je to što je ovaj projekat odobren već po sebi "malo čudo".

foto: Printscreen

“Moram reći da su u Rusiji ljudi umorni od primene moderne arhitekture u crkvama,” rekao je on u saopštenju za medije. “Ali arhitekte su uspele da očuvaju sve tradicionalne elemente hramovne arhitekture u ovom projektu.”

foto: Printscreen

Projekat je vodio studio A.R.E.A.L. Saida Džabrailova, u saradnji sa Valerijem Lizunovim i Angelom Mojsejevom iz studija Archpoint Bureau.

Uprkos svojoj savremenoj estetici, dizajneri kažu da su zasnovali crkvu na hramu iz XIV veka iz Velikog Novogoroda, sagrađenu tradicionalno ali minimalistički.

Ruska pravoslavna Crkva sagradila je više od 30 hiljada hramova tokom proteklih trideset godina, uglavnom u tradicionalnom stilu koji kopira zdanja iz vremena pre revolucije.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.