Uništen Kožarićev rad u Rijeci, osuda vandalizma
Foto: Printscreen Facebook

ART Scena

Uništen Kožarićev rad u Rijeci, osuda vandalizma

Privremena skulptura Ivana Kožarića “Stog sena” na jednom od glavnih trgova u Rijeci, koja je trebalo da simbolično označi početak “žetve” kulturnih događaja u godini Evropske prestonice kulture (EPK), uništena je paljenjem, a prema najavama iz Muzeja moderne i savremene umetnosti (MMSU), moguće je da će ponovo biti postavljena.

Objavljeno: 10:21h

Skulptura “Stog sena”, koju je MMSU postavio na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske u Rijeci, zapaljena je 11. januara uveče, a iako su vatrogasci brzo stigli, plast sena je još brže nestao u vatri. Taj vandalski čini osudili su i MMSU, i predstavnici riječkih vlasti i Ministarstva kulture Hrvatske, a izazvao je i burne reakcije na društvenim medijima.

“Žao mi je što je uništen Kožarićev rad. Izazivao je polemike i rasprave od trenutka postavljanja i dobro je da umetnost izaziva pažnju i otvara diskusiju. Ali nije dobro kada se umetničke instalacije uništavaju”, naveo je upravnik MMSU Slaven Tolj 12. januara u pisanoj izjavi.

Napominjući da je Kožarićev rad bio deo programske celine Doba moći riječkog programa povodom EPK 2020, kao i da je njegov smisao bio da pobudi pažnju, simbolizuje odnos ruralno-urbano, te ispita spremnost urbane Rijeke na toleranciju prema neočekivanoj ruralnoj pojavi usred grada, Tolj je dodao da je rasprava koju je ta instalacija podstakla bila dobra, kritična, zanimljiva, ozbiljna, pa i duhovita, ali je kratko trajala, jer je očigledno “neko imao posve destruktivnu motivaciju i osećao krajnju netrpeljivost prema stogu sena u gradu.

“U najmanju ruku je neobično videti, da ne kažem zastrašujuće, do koje mere rušilačka energija može biti moćna. Teme koje će u programskom pravcu Doba moći doneti i otvarati projekat EPK biće ogledalo za suočavanje ne samo s prošlošću, nego i sa savremenošću koju živimo. Ovo je, nažalost, jedan od takvih trenutaka”, konstatovao je Tolj i izrazio uverenje da je svima koji su o tom Kožarićevom radu proteklih dana govorili iz bilo koje pozicije, ovaj čin uništenja skulpture gorak.

Osuđujući “krajnje uništavanje i besmislenu destrukciju” umetničkog rada, Tolj je naveo da je MMSU u kontaktu sa porodicom Ivana Kožarića koja je takođe zaprepašćena uništavanjem instalacije. “Ivan Kožarić je umetnik koji ima 98 godina i iz poštovanja prema njegovoj umetničkoj veličini potrudićemo se ovu instalaciju iznova postaviti”, poručio je Tolj, saopštio je MMSU.

I riječki gradonačelnik Vojko Obersnel oštro je osudio uništavanje Kožarićeve instalacije, pozivajući sve da se zapitaju u šta se pretvara Rijeka i da se suprotstave vandalizmu.

“Iako je činjenica da reakcije publike čine integralni deo Kožarićevih radova, ovo je krajnje destruktivan događaj. Zapitajmo se svi skupa u šta se ovakvim događajem pretvara naš grad, Rijeka koja je uvek bila otvorena i spremna na konstruktivni dijalog, nasuprot gaženju i paljenju ičega što se nekome ne sviđa ili što neko ne razume”, naveo je Obersnel na Fejsbuku i apelovao na “onu tihu većinu građana Rijeke da ne ćute, već da se otvoreno verbalno suprotstave destrukciji i vandalskom ponašanju”.

Obersnel je izrazio nadu i uverenje da će policija pronaći i kazniti počinitelja, a kako je dodao, još više se nada i veruje da će “rijeka ljudi zdravog razuma pobediti nesuvisle destruktivne divljake”.

Ministarka kulture Hrvatske Nina Obuljen Koržinek objavila je na Tviteru da ju je rastužio vandalski čin paljenja Kožarićeve umetničke instalacije.

“Rastužio me vandalski čin u kojem je na riječkom Korzu zapaljena umetnička instalacija, rad jednog od najvećih hrvatskih savremenih umetnika akademika Ivana Kožarića. Važno je poštovati tuđi autorski rad i raznolike kreativne izraze čak i ako ih ponekad ne razumemo”, navela je kratko ministarka kulture.

Kožarićeva privremena skulptura trebalo je da ostane postavljena na Korzu do 3. februara kao prva u nizu umetničkih intervencija u javnom prostoru, u sklopu projekta Izvrnuti džep, unutar kojeg umetnici i kustosi preobražavaju i personalizuju urbane lokalitete, integrišući umetnost u rutinu svakodnevice. Naglasak je na pitanjima gostoprimstva i tolerancije.

Povodom postavljanja skulpture "Stog sena", MMSU je podsetio da su minimalizam, sažetost i konciznost izraza, koji su upareni sa skromnim materijalom i jednostavnom formom, i inače Kožarićev recept za prenos maksimalne vizuelne i višeslojne umetničke poruke, a budući da reakcije prolaznika čine integralni deo njegovih radova, ostaje da se vidi kako će Riječani prihvatiti neobičnog gosta.

MMSU je postavljanje skulpture “Stog sena” organizovao uz podršku porodice Kožarić i Komunalnog društva Čistoća, kao deo programa EPK Rijeka 2020, u okviru programskog pravca Doba moći.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.