Grafički kolektiv konačno na novoj adresi
Foto: Promo

ART Scena

Grafički kolektiv konačno na novoj adresi

Grafički kolektiv konačno je dobio galerijski prostor u centru Beograda – godinu i po dana nakon što je u julu 2018. bio primoran da se iseli iz zgrade na Obilićevom vencu zbog restitucije.

Objavljeno: 17:14h

“Stigla je naša Nojeva barka na novoj galerijskoj adresi u Ulici Dragoslava Jovanovića broj 11”, saopštio je 26. decembra Grafički kolektiv, koji je ove godine obeležio jubilarni 70. rođendan gostovanjem u drugim beogradskim galerijama. “Emocije, entuzijazam i tradicija motivišu ideje o velikim mogućnostima za život u novoj Kući umetnika i negovanje profesionalnih standarda. Svojom površinom i multifunkcionalnim prostornim potencijalom, uz galerijski program, stiču se i mogućnosti za nove kustoske i umetničke prakse - interaktivne sadržaje, afirmisanje stvaralaštva u oblasti proširenih medija, kreativne radionice, skupove i promocije posvećene vizuelnoj umetnosti, Kabinet grafike…”, naveo je Grafički kolektiv.

foto: Promo

Ipak, iako je ekipa GK srećna zbog novog prostora, do novih izložbi u novom prostoru čeka je i savlađivanje zakonsko-pravne procedure oko investicionog održavanja i pažljivo osmišljena logistika sa neophodnom materijalnom bazom, budući da novi prostor nije u radnoj funkciji i zahteva velike projektne zadatke sa operativnim timom.

Grafički kolektiv zahvalio je Ministarstvu kulture i informisanja Srbije i republičkoj Direkciji za imovinu koji “svojim odlukama cene profesionalnu i moralnu baštinu GK” . Takođe, izražena je zahvalnost medijima koji su “koncentrisanim delovanjem i prisutnošću pomogli da se uoči problematična situacija” u kojoj je GK zbog restitucije izgubio kultni prostor na Obilićevom vencu.

foto: Promo

“U našim teškim iskušenjima u vezi sa gubitkom prostora uz nas su bili i kolege, umetnici, umetnička udruženja, prijatelji i naši članovi, a njihova pisma podrške i aktivno učešće imala su više od lekovitog dejstva”, istakao je Grafički kolektiv, koji je u toku proteklih godinu i po dana nomadskog života, gostujući u drugim galerijskim prostorima, priredio više umetničkih događaja, održavajući programski kontinuitet kao Galerija u pokretu.

Među njima je posebno značajna studijska izložba “Otisak vremena 70/∞” sa istoimenom monografskom publikacijom i pratećim programima, koja je bila kruna svečanog jubilarnog programa povodom 70-godišnjice, a realizovana je u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti.

foto: Promo

“Profesionalna podrška kolega iz galerija u kojima smo priređivali naše izložbe mnogo nam je značila jer smo mogli da ostvarimo vidljivo prisustvo u godini našeg jubileja”, istakao je Grafički kolektiv.

“Budući da su decenijski odnegovane relacije/dijalog sa umetnicima, publikom, medijima, prijateljima, vitalan deo/oslonac identiteta i delovanja Grafičkog kolektiva, uvereni smo u moć i delotvornost naše buduće saradnje. Vaše ideje i sugestije su, kao i uvek, dobrodošle i od značaja da bi Grafički kolektiv što pre otvorio svoja vrata i nastavio da predstavlja savremene umetničke prakse, kritički ispituje i afirmiše ideje novog milenijuma; programe okrenute ka budućnosti, za nove generacije publike i umetnika koji će stvarati i sarađivati u narednim decenijama”, poručio je Grafički kolektiv.

Grafički kolektiv od jula 2018. godine nema stalni izlagački prostor, jer je bio primoran da se iseli iz zgrade na Obilićevom vencu zbog restitucije. U poroteklih godinu i po dana bilo je višestrukih apela gradskim i drugim nivoima vlasti, pokrenuta je onlajn peticija i GK je dobio snažnu podršku stručne i šire javnosti.

Jubilej je obeležen najpre reprezentativnom monografskom izložbom “Otisak vremena 70/∞”, održanom tokom leta u Galeriji SANU, sa osvrtom na najznačajnija dela, programe i ličnosti koji su utemeljili život Grafičkog kolektiva. Nada da će Grafički kolektiv konačno dobiti odgovarajući prostor u Beogradu obnovljena je bila u završnici izložbe “Otisak vremena – 70 godina GK”, kada su ugledni istoričari umetnosti, autori studijskih tekstova u monografskoj publikaciji, istakli da GK zaslužuje i muzejski status.

Grafički kolektiv je tokom septembra gostovao i u Likovnoj galeriji KCB-a izložbom “Šta je grafika danas?, kojom je ponudio jedan od mogućih odgovora na to pitanje kroz radove Slavice Dragosavac, Vladimira Milanovića, Jelene Sredanović i Maje Simić. Potom je priredio još jednu izložbu u gostima - u Galeriji FLU predstavio je izbor radova iz kolekcije stranih autora, a od odlaska sa Obilićevog venca gostovao je i u Galeriji ULUS (Majska izložba grafike), Remontu (Mala grafika)...

“Grafički kolektiv zaslužuje da bude smešten u prostor koji bi odgovarao muzeološkoj ustanovi”, izjavila je dr Irina Subotić 8. avgusta na promociji publikacije Otisak vremena 70/∞ u Galeriji SANU, za koju je napisala tekst Grafika sveta o međunarodnoj saradnji GK, kao i osvrt na izložbe Olje Ivanjicki i Leonida Šejke 60-ih godina, koje su uzbudile tadašnji Beograd, potvrdivši ujedno otvorenost Grafičkog kolektiva za eksperiment i rizik, ispitivanje i afirmisanje novih ideja u oblasti vizuelnih umetnosti.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.