Muzej korupcije - novi dragulj na kulturnoj mapi Beograda (i Zemuna)
Foto: Printscreen

sveže

Muzej korupcije - novi dragulj na kulturnoj mapi Beograda (i Zemuna)

Beograd i Zemun dobili su novi muzej koji ima sve preduslove da stekne najveću zbirku eksponata od svih muzeja na ovim prostorima i izvan njih

Objavljeno: 12:28h

Muzej korupcije, participativni umetnički projekat koji Zemunski mali umetnički centar - ZMUC realizuje od 2016. godine u različitim formatima i geografskim, kulturnim i političkim kontekstima, naredne godine biće orijentisan na šest gradova Srbije, a započeće izradom “Ilustrovanog vodiča kroz korupciju za početnike”, u saradnji sa studentima i profesorima umetničkih fakulteta u Beogradu, Kragujevcu, Aranđelovcu, Nišu, Čačku i Novom Sadu.

Muzej korupcije na bilbordima u Budvi 2017, rad Gorana Jokanovića
Muzej korupcije na bilbordima u Budvi 2017, rad Gorana Jokanovićafoto: Printscreen

Pored podrške Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji, Muzej korupcije (Museum of corruption - MoC) dobiće i međunarodni karakter uz pomoć Tandem Ukrajina i Centra za umetnički aktivizam (Art Action Academy, SAD), a biće realizovan i u Sarajevu (BIH) i gradovima Černovci (Ukrajina) i Galaci (Rumunija).

Onlajn platforma muzejkorupcije.org sadržaće ranije sprovedene akcije u Crnoj Gori, pa i u Budvi kao “prijestonici korupcije”, te u devet pomenutih gradova u Srbiji, BiH, Ukrajini i Rumuniji, dok će sajt museumofcorruption.net okupiti na jednom mestu slične inicijative u svetu.

Kasja Jerlagić, ilustracija
Kasja Jerlagić, ilustracijafoto: Printscreen

Pored trenutno najatraktivnijeg Muzeja korupcije Darija Juričana u Zagrebu, istoimeni programi različitog koncepta postoje i u Rumuniji, Kini, SAD i Tajlandu, kao i u Južnoafričkoj Republici, gde će ZMUC predstaviti svoj koncept na Univerzitetu u Stelenbošu i uspostaviti saradnju sa južnoafričkim umetnikom Antonom Kanemijerom (Kannemeyer), autorom Alfabeta korupcije (Alphabet of Corruption).

Rezidencija u ARC Tara: Viorika Badea, Andrej Tužikov, Goran Denić
Rezidencija u ARC Tara: Viorika Badea, Andrej Tužikov, Goran Denićfoto: Printscreen

Tokom osam meseci rada, MoC tim će napraviti bazu podataka koruptivnih praksi u vezi sa muzejskim odeljenjima (institucije, jezik, pojedinci, informacije, vreme i kultura), u koju će ući i video intervjui sa članovima antikoruptivnih organizacija. Celokupan materijal biće osnova za razvoj vizuelnih radova studenata umetničkih fakulteta i škola, dok će za autore u svim medijima biti raspisan javni poziv kako bi, konačno, najbolji radovi, prema oceni Borda MoC-a, bili objavljeni na bilbordima u Beogradu.

Muzej korupcije je interdisciplinarna platforma formiranja kolekcije mehanizama korupcije, kako u pravnom, tako i u etičkom smislu, kroz praktični, teorijski i kritički osvrt, korišćenjem savremenih muzeoloških metoda i umetničkih istraživanja.

Zemunski (i beogradski) Muzej korupcije možete posetiti na adresi Glavna 26, Zemun. Detaljnije informacije o muzeju možete naći ovde

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.