"Perači prozora" - umetnički projekat Nine Ivanović u vidu svetlosnih formi na zgradi KCB u Knez Mihailovoj
Foto: KCB promo

ART Scena

"Perači prozora" - umetnički projekat Nine Ivanović u vidu svetlosnih formi na zgradi KCB u Knez Mihailovoj

Svetleći perači prozora koji se penju po zgradi Kulturnog centra Beograda nakon nove godine uveseljavaće decu u nekoj od zdravstvenih, obrazovnih ili ustanova dečije zaštite

Objavljeno: 13:07h

Prvi put ove godine Kulturni centar Beograda pridružuje se gradskoj prazničnoj manifestaciji „Beogradska zima” umetničkim projektom „Perači prozora” Nine Ivanović.

Rad uobličen u skulpture na temu svetlosnih formi posvećen je već postojećoj publici, ali u isto vreme ima za cilj da upozna manje informisane posetioce i prolaznike sa Oktobarskim salonom, našom najvećom smotrom savremene umetnosti, manifestacijom koju tradicionalno organizuje ova institucija i na čijem je prošlom izdanju ova umetnica dobila nagradu.

foto: KCB promo

U dosadašnjoj umetničkoj praksi Nina Ivanović se služila fotografijom i crtežima (dvodimenzionalnim i prostornim) kako bi prikazala svakodnevne trenutke, gradsko okruženje i pejzaže. Radovi koje pravi za određenu izložbu/priliku pored tematike, često su određeni i arhitekturom prostora u kom se prikazuju. U ovoj konkretnoj situaciji postoji i jedan iskorak u odnosu na njen dosadašnji rad, a to je rad sa svetlom, pri čemu se temom perača prozora bavila u svom ranijem stvaralaštvu, kada je bila inspirisana plesno-cirkuskim pokretima izvođača i specifičnom vrstom poslova koji zahtevaju drugačije, ekstremne načine kretanja.

Rad će nakon izlaganja biti doniran odabranoj zdravstvenoj, obrazovnoj ili ustanovi dečije zaštite kao poklon grada Beograda.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.