Jugom 45 iz Kragujevca u Njujork: umetničko-istraživački poduhvat "Projekt Y?" četvoro slovenačkih umetnika
Foto: Printscreen

ART Scena

Jugom 45 iz Kragujevca u Njujork: umetničko-istraživački poduhvat "Projekt Y?" četvoro slovenačkih umetnika

Umetnica Neža Knez i njene kolege Danilo Milovanović, Toni Poljanc i Luka Erdani putovaće Jugom 45 od Kragujevca do Engleske i odatle brodom do SAD u okviru "Projekta Y?", koji obeležava 3 decenije od prvog izvoza Juga 45 u SAD.

Objavljeno: 12:33h

U projektnoj sobi Centra za savremenu umetnost (SCCA) u Ljubljani 19. decembra je počelo predstavljanje umetničko-istraživačkog projekta "Projekt Y?" umetnice Neže Knez i umetnika Danila Milovanovića, Tonija Poljanca i Luke Erdanija, gde se govorilo o legendarnom jugoslovenskom automobilu, kog će ekipa Projekta Y? izvesti u SAD.

Projekt Y? je višeslojni projekat, koji se usredsređuje na istraživanje i recikliranje stvarnosti i mitova povezanih sa automobilom Jugo i fenomenom jugoslovenske automobilske industrije. Ideja projekta je ponavljanje dogodovština Juga, koji je poznat po činjenici da se izvozio na američko tržište. Četvoročlana ekipa će se tri decenije nakon velikog posla jugoslovenske industrije svojim primerkom Juga zaputila od Kragujevca kroz kontinentalnu Evropu do Engleske i preko okeana do Njujorka.

Ekipa razume automobil kao izraziti simbol i nosilac identiteta specifičnog razdoblja, koji predstavlja osnovu za traženjenovih dogodovština, koje kroz savremenu perspektivu razmišljaju o prošlosti. Istorija Juga bila je dinamična i na svoj način dramatična. U SAD je automobil za relativno kratko vreme od trgovačkog hita strmoglavo propao i postao predmet podsmeha i pojam lošeg kvaliteta. Na drugom kraju sveta, na području nekadašnje Jugoslavije nekadašnji vrhunac jugoslovenske industrije postao je simbol sentimentalne, socialističke prošlosti i katalizator individualnih i kolektivnih sećanja.

espreso.co.rs/mladina.si

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.