Omaž Veličkoviću - izložba crteža dobitnika nagrade "Vladimir Veličković" u galeriji Haos i Kući legata
Foto: Arhiv galerije Haos

ART Scena

Omaž Veličkoviću - izložba crteža dobitnika nagrade "Vladimir Veličković" u galeriji Haos i Kući legata

Izložba crteža dvadeset osmoro nagrađenih mladih umetnika

Objavljeno: 13:31h

Galerija Haos u Beogradu priređuje omaž nedavno preminulom slikaru i akademiku Vladimiru Veličkoviću (1935-2019), sa kojim je godinama blisko sarađivala – izložbama laureata nagrade za crtež koju je dodeljivala njegova fondacija.

Izložba prošlogodišnjih laureata nagrade za crtež Fondacije Vladimir Veličković biće otvorena 17. decembra u Haosu, a dan kasnije u Kući legata biće otvorena i izložba svih dosadašnjih dobitnika te nagrade – 28 mladih umetnika i umetnica.

foto: Arhiv galerije Haos

Tim povodom Galerija Haos organizuje 16. decembra i konferenciju za novinare sa svim dosadašnjim laureatima nagrade za crtež Fondacije Vladimir Veličković - Majom Obradović, Markom Markovićem, Nemanjom Matom Đorđevićem, Aleksandrom Bunčićem, Anom Knežević, Jelenom Šalinić, Damjanom Kovačevićem, Simonidom Radonjić, Vukom Vučkovićem, Nemanjom Nikolićem, Tijanom Kojić, Aleksandrom Jestrovićem Jamesdinom, Vukom Ćukom, Vladimirom Lalićem, Natašom Kokić, Predragom Damjanovićem, Ninom Ivanović, Hanom Rajković, Vladimirom Sekulićem, Andreom Dramićanin, Tamarom Žderić, Jovankom Stanojević, Vladimirom Miladinovićem, Ivanom Živić Jerković, Petrom Mirkovićem, Ivanom Šuletićem, Markom Kusmukom i Milanom Antićem. Svako od njih, izuzev onih koji su trenutno van zemlje, kazaće ukratko šta mu je značila nagrada, kao i podrška i poznanstvo sa Veličkovićem.

Vladimir Veličković u ateljeu, foto:

Vladimir Veličković u svom ateljeu
Vladimir Veličković u svom ateljeufoto: Eve Morcrette

Na izložbi u Galeriji Haos od 17. decembra biće moguće videti radove prošlogodišnjih laureata – Marka Kusmuka, Ivana Šuletića i Milana Antića, uz pohvaljene Nadeždu Kirćanski, Aleksandra Rakezića i Aleksandra Mitrovića, što je poslednji izbor Veličkovića i fondacije koju je osnovao od sredstava od svoje nacionalne penzije.

Izložba u Kući legata, koju će 18. decembra otvoriti akademik Dušan Otašević, biće svojevrsni pregled scene u poslednjoj deceniji.

Vladimir Veličković u svom ateljeu
Vladimir Veličković u svom ateljeufoto: Eve Morcrette

Na monitoru Galerije Haos biće prikazano i 360 fotografija Vladimira Veličkovića sa dosadašnjih izložbi, dodela nagrada, obilazaka grada sa njegovim gostima, uz pojedinačne i grupne portrete tog umetnika. Na postavci, odnosno omažu Veličkoviću biće i njegovi portreti - radovi francuske umetnice fotografije Ev Morkret (Eve Morcrette) koja ih je poklonila za ovu priliku.

Takođe, Galerija Haos saopštiće i odluku porodice Veličković u vezi sa daljom dodelom nagrade za crtež.

Veličković je preminuo 29. avgusta u Splitu u 85. godini. Porodica, prijatelji, kolege i poštovaoci oprostili su se na komemoraciji u Skupštini Beograda, na kojoj je istaknuta njegova posvećenost umetnosti do samog kraja života, kritički odnos prema problemima savremene civilizacije, značajan pedagoški rad i posebno podrška koju je pružao mladim umetnicima kako u Srbiji, tako i u Francuskoj, u kojoj je živeo od sredine 60-ih.

Espreso.co.rs/SEEcult.org

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.