POJEO JE BANANU OD 120 HILJADA DOLARA: Ovo je izjavio POSLE!
Datuana jede bananu, Foto: Printscreen/youtube/BatteryPark.TV

Ovo do sada niste videli!

POJEO JE BANANU OD 120 HILJADA DOLARA: Ovo je izjavio POSLE!

Kad se obična banana proglasi umetničkim delom i kad je se zalepi na zid galerije, onda ona i košta

Objavljeno:

Kad se obična banana proglasi umetničkim delom i kad je se zalepi na zid galerije, onda ona i košta, a kolekcionari umetničkih dela potpuno polude za njom. I naravno, nije im teško posegnuti dublje u džep... Bananu su zalepili za zid komadom obične izolir trake i izložili na sajmu umetnosti Art Basel u Majamiju. I ona je momentalno postala hit. To zapravo i ne čudi jer se Art Basel u Miami Beachu zovu Trka milijardera. Kad ljudi imaju gomilu novaca onda ih žele potrošiti na originalan način makar zapravo ništa konkretno ne dobili s tim.

Autor ovog 'umetničkog dela' je talijanski umetnik Maurizio Cattelano koji je proglašen i pobednikom ovogodišnjeg sajma u Miamiju. Njegova banana je prodana za 120 hiljada dolara. Pojeo ju je njujorški preformer David Datuna juče oko 14 sati. Publika ga je oduševljeno gledala.

foto: Prinscreen/Youtube/BatteryPark.TV

- Ja sam gladni umjetnik a banana je jako ukusna - kazao je Datuna.

Inače, Maurizio Cattelano smatra nekom vrstom zabavljača u svijetu umetnina. Umetnik je navodno sami naziv rada, "Komičar", osmislio prošle godine i potrošio mnoštvo vremena obraćajući pažnju na svaki aspekt. Od oblika voća do kuta pod kojim će biti trakom zalepljeno na zid pa sve do veličine samog zida. U početku je navodno razmišljao o korišćenju plastične banane.

Na svakom putovanju kupovao je bananu i lepio ju po hotelskoj sobi za inspiraciju. Napravio je i nekoliko modela, poput brončane banane, ali na kraju se odlučio za originalnu.

Čim se pojavila na Instagram profilu galerije odmah je zavladalo veliko oduševljenje ovim umetničkim delom. Većina korisnika hvalila je domišljatost, skrivenu poruku i ekstravagantnost ovakve umetnosti.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.